Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!
Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego!
bardzo pyszne smaczne po prostu brak slow az slinka cieknie pozdrawiam goroco
Twój przepis wykorzystałam już z 2 razy :) ciasto jest przepyszne!
dziękuję:) smacznego!
pozdrawiam
I moja dieta poszła w drugą stronę. Mniam , cudowne przepisy.
trzeba postępować jak w przepisie i będzie dobrze,
pozdrawiam
Czy można od razu wymieszać składniki moke i suche?
myślę, że tak tylko poukładałabym je na wierzchu ciasta i tylko parę nie całą puszkę,
pozdrawiam
Czy do ciasta można dodać brzoskwinie z puszki ?
szklanka to okolo 170g wiec 1 i 1/2 szklanki,
pozdrawiam
250 gram mąki- ile to wychodzi szklanek? nie mam wagi i nie wiem jak odmierzyć
dziekuje robie (:
tak, można
pozdrawiam
Maślankę mogę zastąpić jogurtem naturalnym?
Pozdrawiam. ;)
Ciasta już dawno nie ma;) Wyszło przepysznie, szybko i czekoladowo:) Sama słodycz:) Pozdrawiam, Justyna