Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).
Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.
4. Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.
7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Szarlotka z bezą piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Czy masz jakiś sprawdzony przepis na ciastka z maszynki? Niedawno kupiłam takie cudo i po pierwszej próbie jestem lekko skonsternowana, w piekarniku ciastka po prostu się rozpłynęły i są zwyczajnie okrągłe a nie w tych wymyślnych kształtach.. To może być wina piekarnika czy samych składników?
Przepis na szarlotkę zapamiętam, pewnie będzie na święta ;)
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuje za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Upieklam to cudo i musze przyznac, ze to jedna z lepszych szarlotek jakie jadlam! Ciasto jest przepyszne! Pozdrawiam!
super przepis – szarlotka na zdjęciach wygląda wyśmienicie – dzisiaj podobna szarlotka zrobiona wg. Twojego przepisu zagościła w moim domu. To czego zawsze brakuje na zdjęciach – to smak… a smak tego ciasta jest po porostu wspaniały :)) gorąco polecam :)
Nie trzeba podpiekac, pozdrawiam
Ciasto wygląda bardzo smakowicie :). Czy ciasto trzeba najpierw samo podpiec w piekarniku, żeby później nie było surowe?
Pozdrawiam
Cudna Ci wyszła :)
Wygląda wspaniale, pozdrawiam :)
Beza, cynamon, orzechy, wybitne!!!
ale niesamowite ciacho!
bardzo smaczna modyfikacja, pozdrawiam serdecznie
super ,ja tez troszke zmienilam przepis ,dodalam mase serowa ,czyli zrobilam sernikowa szarlotke :)
Swietnie i apetycznie wyglada:)Uwielbiam piec z przepisów tej strony,zawsze wychodzą i są pyszne:)))
Dobre ciasto na święta. Zaraz zabieram się za pieczenie:)
Wyglada przepysznie! Bardzo smakowita. Koniecznie musze wyprobowac przepis!