postheadericon Szarlotka z bezą

szarlotka z beza
 
Zapraszam dzisiaj na smaczną szarlotkę z bezą i orzechami, na pewno poprawi nam humor. Bardzo aromatyczna i pyszna, podczas pieczenia ładnie pachnie jabłkami i wanilią. Do bezy dodałam troszkę cynamonu, co dobrze poprawia smak ciasta. Jest prosta w przygotowaniu i raczej nikt nie powinien mieć problemu z jej zrobieniem. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze osączyć jabłka. Zamiast orzechów włoskich możemy dodać inne bakalie. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie „cukrem i miodem”, przepis trochę zmodyfikowałam).
 
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz East Meets West.
 
szarlotka z beza
 
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
120g schłodzonego masła
4 żółtka
Nadzienie:
1kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
3 garście poszatkowanych orzechów włoskich
Beza:
4 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
2-3 łyżki płatków migdałowych
 
Ciasto:
1. Do miski wsypać suche składniki i wmieszać. Dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:
2. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (bez gniazd nasiennych). Dodać sok z cytryny i wymieszać.

3. Blaszkę o wymiarach 23x23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim przygotowaną formę.

4.  Jabłka dobrze osączyć z soku (najlepiej rękoma, a sok proszę wypić jest zdrowy i pyszny). Do osączonych jabłek dodać cynamon, orzechy i wymieszać. Przełożyć je na ciasto w blaszce i wyrównać.

5. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

Beza:
6. Białka ubić na sztywną pianę z sokiem z cytryny. Następnie ciągle mieszając mikserem, dodać stopniowo cukier puder, cynamon i budyń. Mieszać, aż masa zgęstnieje i składniki dobrze się połączą.

7. Gotową pianę przełożyć na jabłka w blaszce i wyrównać. Posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)
 
szarlotka z beza
 
szarlotka z beza
 

Print Friendly

48 odpowiedzi do “Szarlotka z bezą”

  • avatar Renia:

    Wyglada przepysznie! Bardzo smakowita. Koniecznie musze wyprobowac przepis!

  • avatar www:

    Dobre ciasto na święta. Zaraz zabieram się za pieczenie:)

  • avatar Eve:

    Swietnie i apetycznie wyglada:)Uwielbiam piec z przepisów tej strony,zawsze wychodzą i są pyszne:)))

  • avatar mama trojki lobuzow:

    super ,ja tez troszke zmienilam przepis ,dodalam mase serowa ,czyli zrobilam sernikowa szarlotke :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo smaczna modyfikacja, pozdrawiam serdecznie

  • avatar pk:

    ale niesamowite ciacho!

  • avatar jahu:

    Beza, cynamon, orzechy, wybitne!!!

  • Wygląda wspaniale, pozdrawiam :)

  • avatar gin:

    Cudna Ci wyszła :)

  • Ciasto wygląda bardzo smakowicie :). Czy ciasto trzeba najpierw samo podpiec w piekarniku, żeby później nie było surowe?

    Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Nie trzeba podpiekac, pozdrawiam

  • avatar rad:

    super przepis – szarlotka na zdjęciach wygląda wyśmienicie – dzisiaj podobna szarlotka zrobiona wg. Twojego przepisu zagościła w moim domu. To czego zawsze brakuje na zdjęciach – to smak… a smak tego ciasta jest po porostu wspaniały :)) gorąco polecam :)

  • avatar Ania_NY:

    Upieklam to cudo i musze przyznac, ze to jedna z lepszych szarlotek jakie jadlam! Ciasto jest przepyszne! Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuje za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Wioleta:

    Czy masz jakiś sprawdzony przepis na ciastka z maszynki? Niedawno kupiłam takie cudo i po pierwszej próbie jestem lekko skonsternowana, w piekarniku ciastka po prostu się rozpłynęły i są zwyczajnie okrągłe a nie w tych wymyślnych kształtach.. To może być wina piekarnika czy samych składników?
    Przepis na szarlotkę zapamiętam, pewnie będzie na święta ;)

  • avatar magda:

    Witam,
    czy mogę do tej szarlotki użyć okrągłą formę do ciast, o przekątnej 25cm?

    Pozdrawiam :)

  • avatar KAMILA:

    pieknie wyglada :) ALE JA CHCE TE FILIZANKI :)))) piekny zestaw,chce chce

  • avatar Mała Cukierenka:

    Wioleta:- nie mam na razie jeszcze takiego przepisu, ale poszukam,

    Magda: – może Pani użyć tortownicy o średnicy 25cm

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Witam.Ja też właśnie upiekłam,ale nie dodałam migdałów,gdyż ich nie lubię.Odłożyłam natomiast trochę ciasta i potarkowałam na pianę :) Yummy Pozdrawiam

  • avatar Wioleta:

    Już wiem w czym problem, dziś robiłam drugie podejście i wyciskałam na suchą blachę a nie wyłożoną papierem- wyszły pokazowe ;) trochę pokruszone ale ok.

  • wygląda bajecznie ;d

  • avatar manna:

    Piekłam i za tydzień znów upiekę, super przepis, ciasto był tylko chwilę, a te orzechy w jabłkach rewelacja.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się że smakowała:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewa:

    A ja musze to ciasto skrytykowac. Jak dla mnie 1 lyzka cukru do ciasta to stosunkowo za malo. Ciasto wyszlo piekne ladne tylko NIE SLODKIE! Musialam podac z sosem karmelowym, zeby ratowac sytuacje :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar andzia:

    Upiekłam to ciasto i stwierdzam , że jest to jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam . Nie dodałam do jabłek orzechów ponieważ ich nie lubię ale i tak wyszło super . Pozdrawiam .

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Mama i Zona:

    wlasnie piecze sie w piekarniku! dziekuje za przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar zanetka:

    zrobiona i smaczna, uciekłam z innego forum kulinarnego bo Nic mi nie wychodziło z zamieszczanych tam przepisów, myślałam,że ze mną jest coś nie tak…. ale skoro ciacho wyszło pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło i witam serdecznie w Małej Cukierence, pozdrawiam serdecznie

  • avatar aga:

    witam czy beze trzeba od razu wylać czy po jakimś czasie pieczenia pozdrawiam a ciasta są cudeńka

  • avatar Mała Cukierenka:

    od razu, tak jak w przepisie, pozdrawiam ciepło

  • avatar aga:

    witam, w ciągu tygodnia upiekłam szarlotkę dwa razy jest przepyszna za drugim razem dodałam do jabłek trochę rodzynek i drobno posiekanych migdałów i myślę że upiekę jeszcze wiele razy pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowała, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Esja:

    Witam! W jakiej temp piec z termoobiegiem? Ciasto wyglada pysznie i juz wiem, ze je przetestuje w najblizszy weekend :)☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆

  • avatar Mała Cukierenka:

    na termoobiegu 160oC, pozdrawiam

  • avatar Esja:

    W koncu udalo mi sie upiec to przepyszne ciasto :) fantastyczny delikatny smak cynamonu i orzechy w polaczeniu z jablkami sprawiaja, ze szarlotka znika w mgnieniu oka …. przepis do powtorki!!! ☆☆☆ pozdrawiam ☆☆☆

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) i dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorka:

    DZIEŃ DOBRY ,WŁASNIE UPIEKŁAM TO CUDO CIASTO ,JESZCZE NIE PIEKŁAM SZRLOTKI ,DOPIERO SIĘ ROZKRĘCAM W PIECZENIU ,PO UPIECZENIU MYSLAŁAM ZE NIE WYSZŁA ALE JAK UKROIŁAM KAWAŁEK TO AZ SIĘ CIEPŁO ZROBIŁO ZE WYSZŁA I JEST BARDZO SMACZNA

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar dorka:

    mam pytanie jak zrobic taka beze jak na zdjeciu

  • avatar Mała Cukierenka:

    wszystko opisane jest w przepisie od punktu 6. pozdrawiam

  • avatar dorka:

    Tylko mi nie wyszla taka ladna

  • avatar dorka:

    juz wiem jak zrobic by beza była ładna i finezyjna .szarlotke robie drugi raz pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło

  • avatar Lucyna:

    Witam,
    Czy szarlotkę można zrobić z jabłek typu papierowka?
    Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl