Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką – Postanowiłam przygotować kolejną kruszonkę, ponieważ kruszonka z jabłkami cieszy się dużym zainteresowaniem. Na stole zawitał, więc bardzo smaczny, szybki deser. Nie za słodki, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie cynamonem. Śliwki otulone są w maślanej kruszone z płatków owsianych i migdałowych. Deser dobrze smakuje jeszcze trochę ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany ze strony BBC Good Food).

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
6 dużych czerwonych śliwek lub innych, tak około 800g
4 łyżki jasnego brązowego cukru lub zwykłego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru (dałam jasny brązowy)
4 łyżki płatków owsianych
50g płatków migdałowych

Nadzienie:
1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Dodać sok pomarańczowy, cukier, cynamon i wymieszać.

2. Śliwki przełożyć do 4-5 żaroodpornych naczynek lub jedno dużego.

Kruszonka:
3. Do mąki dodać cynamon, posiekane masło i rozcierać palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać.

4. Gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu przygotowanych śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte. Świetnie smakuje z lodami.

Udanych wypieków:)

Śliwki pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

18 komentarzy do “Śliwki pod kruszonką”

  1. Dzisiaj wypróbowany kolejny przepis. Śliwki pod kruszonką wyszły przepyszne. Lekko zmodyfikowałam przepis – zamiast soku pomarańczowego użyłam wiśniowego i dodałam wiśnie.

    Odpowiedz
  2. super wygląda :) ja zawsze owoce pod kruszonką robiłam w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznej foremce i podawałam na talerzykach z lodami jednak w takich ,,bulionówkach” wygląda zdecydowanie lepiej :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Czytasz w moich myślach, ostatnio zastanawiałam się czy śliwki nadają sią do zrobienia pod kruszonką … :) Wygląda pysznie, zwłaszcza te naczynka takie kolorowe śliczne :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz