Śliwki pod kruszonką – Postanowiłam przygotować kolejną kruszonkę, ponieważ kruszonka z jabłkami cieszy się dużym zainteresowaniem. Na stole zawitał, więc bardzo smaczny, szybki deser. Nie za słodki, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie cynamonem. Śliwki otulone są w maślanej kruszone z płatków owsianych i migdałowych. Deser dobrze smakuje jeszcze trochę ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany ze strony BBC Good Food).
Śliwki pod kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
6 dużych czerwonych śliwek lub innych, tak około 800g
4 łyżki jasnego brązowego cukru lub zwykłego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru (dałam jasny brązowy)
4 łyżki płatków owsianych
50g płatków migdałowych
Nadzienie:
1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Dodać sok pomarańczowy, cukier, cynamon i wymieszać.
2. Śliwki przełożyć do 4-5 żaroodpornych naczynek lub jedno dużego.
Kruszonka:
3. Do mąki dodać cynamon, posiekane masło i rozcierać palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać.
4. Gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu przygotowanych śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte. Świetnie smakuje z lodami.
Udanych wypieków:)
Dzisiaj wypróbowany kolejny przepis. Śliwki pod kruszonką wyszły przepyszne. Lekko zmodyfikowałam przepis – zamiast soku pomarańczowego użyłam wiśniowego i dodałam wiśnie.
cieszę się, również pozdrawiam:)
Jeden z moich ulubionych słodkich przysmaków :) Pozdrawiam :)
w sklepie Tk maxx,
pozdrawiam
Witam.Chcialabym sie dowiedziec gdzie mozna kupic takie cudenka do zapiekania?
Przyłączam się do pytania Trishya :) Gdzie można kupić te słodkie miseczki-garnuszki? :)
Smakowite. A gdzie udało Ci się znaleźć takie śliczne naczynka?
śliwki i kruszonka to magiczne połączenie!
super wygląda :) ja zawsze owoce pod kruszonką robiłam w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznej foremce i podawałam na talerzykach z lodami jednak w takich ,,bulionówkach” wygląda zdecydowanie lepiej :) pozdrawiam
Czytasz w moich myślach, ostatnio zastanawiałam się czy śliwki nadają sią do zrobienia pod kruszonką … :) Wygląda pysznie, zwłaszcza te naczynka takie kolorowe śliczne :)
Moje ulubione crumble to właśnie takie, ze śliwkami :) Z lodami – niebo w gębie :)
<3 crumble …
Przysmak w sam raz dla mnie – owoce pod kruszonką :)
Ależ apetycznie! :)
Super, uwielbiam kruszonkę!