Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką – Postanowiłam przygotować kolejną kruszonkę, ponieważ kruszonka z jabłkami cieszy się dużym zainteresowaniem. Na stole zawitał, więc bardzo smaczny, szybki deser. Nie za słodki, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie cynamonem. Śliwki otulone są w maślanej kruszone z płatków owsianych i migdałowych. Deser dobrze smakuje jeszcze trochę ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Bardzo polecam… (przepis troszkę zmodyfikowany ze strony BBC Good Food).

Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
6 dużych czerwonych śliwek lub innych, tak około 800g
4 łyżki jasnego brązowego cukru lub zwykłego
100ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
1 łyżeczka cynamonu
150g mąki
100g zimnego masła
2 łyżki cukru (dałam jasny brązowy)
4 łyżki płatków owsianych
50g płatków migdałowych

Nadzienie:
1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na kawałki. Dodać sok pomarańczowy, cukier, cynamon i wymieszać.

2. Śliwki przełożyć do 4-5 żaroodpornych naczynek lub jedno dużego.

Kruszonka:
3. Do mąki dodać cynamon, posiekane masło i rozcierać palami, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, płatki owsiane i migdałowe, wymieszać.

4. Gotową kruszonkę równomiernie rozłożyć na wierzchu przygotowanych śliwek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25-35 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Podawać przestygnięte. Świetnie smakuje z lodami.

Udanych wypieków:)

Śliwki pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

18 komentarzy do “Śliwki pod kruszonką”

  1. Jakiej marki są prezentowane przez Panią na zdjęciach naczynia żaroodporne? Chciałam je ściągnąć dla siebie przez internet bo bardzo mi się podobają(:
    Pozdrawiam Ewa

    Odpowiedz

Dodaj komentarz