postheadericon Rogaliki waniliowe



Uważam, że rogaliki są fantastyczne. Delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Mają piękny maślano-waniliowy zapach i smak. Dla mnie po prostu coś wspaniałego :) Bardzo szybkie w przygotowaniu. (przepis z książki „Książęce desery rodziny Liechtenstein” autor : Liz Buchmaier)




Składniki:

250g przesianej mąki

100g mielonych migdałów bez skórki (migdały przygotować samemu, nie kupować zmielonych, ponieważ będą bez smaku, nie będzie ich czuć w ciasteczkach, a przecież tego byśmy nie chcieli)

210g dobrego masła (bez żadnych dodatków)

70g przesianego cukru pudru

cukier waniliowy

Do posypania:

4 łyżki cukru pudru

cukier waniliowy

Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować blaszki tłuszczem).

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie formować cienkie wałeczki i ciąć je na krótkie kawałki, formować rogaliki. Piec na jasny kolor w temp. 180oC (górna i dolna grzałka na środkowym poziomie) przez 4 minuty przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, później 5-6 minut przy zamkniętych. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blaszce by ostygły, ponieważ ciepłe się łamią.

Pozostały cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i obtaczać w nim ciasteczka.

Pozdrawiam :)

Print Friendly

12 odpowiedzi do “Rogaliki waniliowe”

  • avatar Asia:

    są przepyszne! na święta w tym roku obowiązkowo:-) dzięki za super przepis!:-)
    pozdrawiam

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    bardzo się cieszę:)
    pozdrawiam

  • avatar Laura:

    Są pyszne bardzo doby przepis ! :-)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Bardzo miło mi to słyszeć,
    pozdrawiam:)

  • avatar Bożena:

    chciałam zapytać o jajka?.. czy bez nich na pewno udadzą się rogaliki?

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    W cukierence się udały i już paru osobą też, więc myślę że tak,
    pozdrawiam

  • avatar Ula:

    Wlasnie wyjelam z pieca. Bardzo proste i bardzo dobre. Dzieki za fajny przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego:)
    pozdrawiam

  • avatar Dorka:

    Kochana rogaliki są przepyszne… tylko jest małe ale… pod koniec pieczenia strasznie mi opadają – robią się zupełnie płaskie. Pierwsza porcją zupełnie się ze sobą zlała ale jak dałam więcej mąki było lepiej ale dalej są płaskie. Co robię źle?

  • avatar Mała Cukierenka:

    to są płaskie ciasteczka, proszę zrobić większe odstępy między ciasteczkami i dodać zimne masło takie z lodówki,
    powinno pomóc,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Iza:

    Smakują genialnie !!! Teraz będzie to jeden z ulubionych przepisów na ciasteczka w moim domu
    Po raz kolejny bardzo dziękuję !

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie i smacznego

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream