Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).
Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto wyszło wspaniale . Pyszne , pachnące cynamonem . Mogłam głębiej powciskać jabłka ale i tak jest smakowite . Dziękuję za wspaniały przepis. pozdrawiam .
mam nadzieję, że będzie smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
WYGLADA TAK PYSZNIE I DOMOWO- SZYBKA DECYZJA I CIASTO JUZ W PIEKARNIKU :)))))
Tego szukałam, wkrótce zakupy jabłkowe mniam mniam :)
Taki prosty, a pyszny. Wyszedł idealny, pozdrawiam!
Ciasto w piecyku, zobaczymy co wyjdzie;)) pachnie juz cudownie, dodałam kawałki gruszki.
Ojej, jaki ładny jabłecznik. Pyszne, proste, domowe ciasto. Lubię :)
Pięknie wygląda to ciacho a cynamonu jak dla mnie moze byc jeszcze więcej – uwielbiam:)
super:) bardzo się cieszę, że pianka smakowała,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Hej :D Hmm…wygląda znakomicie, oj spróbowałabym ;-) Na pewno niesamowicie smakuje z kawą :) Dziś zrobiłam też ciasto z jabłkami z twojej stronki. http://www.malacukierenka.pl/lekka-pianka-z-jablkami-i-herbatnikami.html . Bardzo jest pyszne, takie lekkie i bardzo łatwy w przygotowaniu, na takie porę roku bardzo fajnie smakuje z pyszną kawą :)
Oj wiesz co lubię najbardziej :D
Cudowne, gdyby nie to że dziś czasochłonny obiad, od razu bym je upiekła. Może jutro;)
Wygląda przepysznie! :)
myślę, że można dodać jeszcze z jedno jabłko, ale aż 10 to wydaje mi się że wyjdzie zakalec,
pozdrawiam
Bardzo mało tych jabłek się wydaje w kontraście do ilości ciasta. Można dodac 10 jabłek ;) ? uda się wtedy ;)? bo na zdjęciu wygląda to tak ze jest bardzo dużo takiego suchego ciasta, troszeczke jabłuszek, ale nie wiem czy gdybym miała kawałek na talerzyku to czy bym nie miała ochoty posmarować go jeszcze marmoladą jabłkową, bo za suche …. jak to jest ? więcej jabłek będzie zle ???