Prosty jabłecznik

Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik
Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.

2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

50 komentarzy do “Prosty jabłecznik”

  1. Ciasto wyszło wspaniale . Pyszne , pachnące cynamonem . Mogłam głębiej powciskać jabłka ale i tak jest smakowite . Dziękuję za wspaniały przepis. pozdrawiam .

    Odpowiedz
  2. Bardzo mało tych jabłek się wydaje w kontraście do ilości ciasta. Można dodac 10 jabłek ;) ? uda się wtedy ;)? bo na zdjęciu wygląda to tak ze jest bardzo dużo takiego suchego ciasta, troszeczke jabłuszek, ale nie wiem czy gdybym miała kawałek na talerzyku to czy bym nie miała ochoty posmarować go jeszcze marmoladą jabłkową, bo za suche …. jak to jest ? więcej jabłek będzie zle ???

    Odpowiedz

Dodaj komentarz