postheadericon Prosty jabłecznik



Smaczny, prosty jabłecznik, który przygotujemy raz dwa. Przepis zawiera sporo cynamonu, więc ciasto jest bardzo aromatyczne. Jabłka w cieście są mięciutkie, a ciasto puszyste i wilgotne. Raczej nikt nie powinien mieć problemów z przygotowaniem tego smakowitego ciasta z jabłkami, tylko pamiętajmy, aby dobrze ubić jajka z cukrem. Ciasto wtedy dobrze wyrośnie. Polecam… (natchnienie znalazłam w gazetce „ciasta za grosik”).



Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.

2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.

4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając  je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

36 odpowiedzi do “Prosty jabłecznik”

  • avatar Aleksandra Szafraniec:

    Bardzo mało tych jabłek się wydaje w kontraście do ilości ciasta. Można dodac 10 jabłek ;) ? uda się wtedy ;)? bo na zdjęciu wygląda to tak ze jest bardzo dużo takiego suchego ciasta, troszeczke jabłuszek, ale nie wiem czy gdybym miała kawałek na talerzyku to czy bym nie miała ochoty posmarować go jeszcze marmoladą jabłkową, bo za suche …. jak to jest ? więcej jabłek będzie zle ???

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można dodać jeszcze z jedno jabłko, ale aż 10 to wydaje mi się że wyjdzie zakalec,
    pozdrawiam

  • avatar Marysia:

    Wygląda przepysznie! :)

  • Cudowne, gdyby nie to że dziś czasochłonny obiad, od razu bym je upiekła. Może jutro;)

  • Oj wiesz co lubię najbardziej :D

  • avatar young:

    Hej :D Hmm…wygląda znakomicie, oj spróbowałabym ;-) Na pewno niesamowicie smakuje z kawą :) Dziś zrobiłam też ciasto z jabłkami z twojej stronki. http://www.malacukierenka.pl/lekka-pianka-z-jablkami-i-herbatnikami.html . Bardzo jest pyszne, takie lekkie i bardzo łatwy w przygotowaniu, na takie porę roku bardzo fajnie smakuje z pyszną kawą :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    super:) bardzo się cieszę, że pianka smakowała,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

  • Pięknie wygląda to ciacho a cynamonu jak dla mnie moze byc jeszcze więcej – uwielbiam:)

  • Ojej, jaki ładny jabłecznik. Pyszne, proste, domowe ciasto. Lubię :)

  • Ciasto w piecyku, zobaczymy co wyjdzie;)) pachnie juz cudownie, dodałam kawałki gruszki.

  • Taki prosty, a pyszny. Wyszedł idealny, pozdrawiam!

  • avatar kwiatuszek2104:

    Tego szukałam, wkrótce zakupy jabłkowe mniam mniam :)

  • avatar DUCZMIKSY:

    WYGLADA TAK PYSZNIE I DOMOWO- SZYBKA DECYZJA I CIASTO JUZ W PIEKARNIKU :)))))

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że będzie smakowało:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar andzia:

    Ciasto wyszło wspaniale . Pyszne , pachnące cynamonem . Mogłam głębiej powciskać jabłka ale i tak jest smakowite . Dziękuję za wspaniały przepis. pozdrawiam .

  • avatar Mała Cukierenka:

    super, że ciasto się udało,
    dziękuję za komentarz, życzę smacznego,
    pozdrawiam ciepło

  • Simple and easy-to-make cake, but a very beautiful one and I have no doubt – a very delicious cake!:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    thank you Winnie,
    best wishes

  • avatar Marta:

    Wyborny jabłecznik. Pycha!

  • avatar malutka_iskiereczka:

    Witam. Właśnie włożyłam do piekarnika jabłecznik. Mam nadzieje ze wszystko sie uda bo moja siostrzenica ma na niego chrapke :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieje ze ciasto sie udalo i smakowalo,
    pozdrawiam cieplo

  • avatar malutka_iskiereczka:

    Ciasto było tak pyszne ze musialam zrobic nastepnego dnia nastepne :) dziekuje za przepis

  • avatar dala:

    Ciasto wyszło mi rewelacyjne :). Pomyłkowo wrzuciłam jabłka do ciasta, zamiast powciskać je, jak w przepisie. Ale to w niczym nie przeszkodziło. Piękne wyrosło i było pyszne. Najlepsze, jeszcze ciepłe. Pozdrawiam.

  • avatar K:

    Szybkie, proste, nie da się go zepsuć ! A do tego jak smakuje ;)
    Robię ostatnio wiele Twoich ciast i nie mogę się nadziwić, co jedno to lepsze. Jak zaczynam oglądać przepisy to największym moim dylematem jest które powinnam upiec następne ! Tak jak kiedyś nie miałam żadnych pomysłów co upiec gościom, tak teraz nie mogę się zdecydować.
    Naprawdę gratuluję talentu cukierniczego i z niecierpliwością czekam na kolejne genialne przepisy ;)
    Pozdrawiam,
    K

  • avatar Mała Cukierenka:

    Serdecznie dziękuję i bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
    dziękuję za komentarz i życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam ciepło

  • Wyszedł prepyszny :)

  • avatar Haneczka:

    Pychotka wyszła :) Polecam :)

  • avatar Vivienne:

    włąśnie wyciagnełam cisto z piekarnika.Za sam wygląd i zapach mogłabym oddać wszystko.Napewno jest p[yszny, córeczk juz nie mogą siedoczekać kiedy będą mogly spróbować.

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego,
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Anka:

    A mi nie wyszło . Ani wyglądu , ani smaku , zakalec klasyczny , choc wszystko wg przepisu , co do joty. Przepis mało precyzyjny okazał się , bo jak pokroić te jabłka : na drobno czy grubiej? Wcisnęłam tylko część , bo wiecej nie weszło do ciasta , a jabłek było pięć i reszta jak w przepisie … eh .

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że ciasto nie wyszło
    pozdrawiam

  • avatar Asiaczek:

    Witam ;) właśnie piekę ciacho. dodałam 6 jabłek średniej wielkości i to jest optymalna ilość- więcej nie zmieścicie ;) Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobrze wiedzieć:) dziękuję za komentarz, mam nadzieję, że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    Robiłam i za pierwszym razem wyszedł suuper! Smakowało wszystkim :)

  • avatar Ania_NY:

    Upieklam go w zeszlym tygodniu i wyszedl rewelacyjnie! Dalam 3 duze jablka – wiecej sie nie zmiescilo.
    Dziekuje!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowało i się udało:)
    pozdrawiam ciepło

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream