Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z gruszkami, pełne bakalii. Bardzo wilgotne, puszyste i aromatyczne, dla mnie rewelacyjne. Korzenne przyprawy i soczyste gruszki upieczone w lekkim cieście, które pieczemy dosyć długo, bo przez około 70 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Przepis podobno włoski:) bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z jednej z moich ulubionych książek „Ciasta” Barbara Maher).
Proste ciasto z gruszkami
Składniki:
700g dojrzałych, ale twardych gruszek
2 łyżki soku z cytryny
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
szczypta soli
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
130ml oleju
160g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 jajko
1 żółtko
60g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g rodzynków sułtańskich
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, przyprawami.
3. Gruszki obrać i wydrążyć. Pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny.
4. Do miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko. Wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie do mokrych składników dodać skórkę z cytryny, wsypać mąkę, dodać gruszki i bakalie, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec prze około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed zdjęciem obręczy proszę oddzielić nożem ciasto od jej brzegów.
Przed podaniem proste ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
boje się, że na samym proszku może nie wyrosnąć,
pozdrawiam
Czy można użyć proszku do pieczenia zamiast sody???
ale miło:) mmm… cieszę się, że ciasto smakuje, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pychota! ciasto naprawde robi sie szybciutko, jedynie moze zejsc na obieraniu gruszek w zaleznosci od naszych umiejetnosci;) super leciutkie, pulchne i wilgotne. Zmniejszylabym tylko ilosc cukru, moje gruszki byly dosyc slodkie same w sobie i zmniejszylam do 140g (uzylam brazowego cukru) a i tak dosyc slodkie nadal jak na moj gust.
Przepis bardzo polecam:)
Super na okres Swiateczny akurat, mysle ze podane z Bayleys whipped cream bedzie cudne…
wspaniale:) dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
Za drugim (i trzecim :-) razem dodałam do gruszek posiekane suszone figi – wyszło świetnie!
Nie będzie to zaskoczeniem, jeśli napiszę, że ciacho jest i pyszne i pysznie aromatyczne. Mój Mąż zjadł większość ciasta, ledwo z gośćmi się podzielił :) Mówił, że poczuł się, jak w Święta Bożego Narodzenia :) Taki to mój łakomczuch :)
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto! Jestem autentycznie zachwycona, dziękuję za świetny przepis :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pychota. Znikło w momencie, więc trzeba było upiec na drugi dzień. Polecam, palce lizać 🤤
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
U mnie m.in. bez orzechów, ale i tak rewelacyjne!
Ja protestuje, nie nadążam piec tych pyszności, A gdzie można dostać taką śliczna patere?
Mniami :) Ciasto pełne dobroci :)
tak i tak jest poprawnie:)
pozdrawiam
Bardzo fajny przepis, lubię takie wilgoyne, jesienne ciacha, mmmm… :)
w spisie składników wkradł się tylko mały chochlik w postaci 'rodzynków’ zamiast 'rodzynek’. :))