Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami

Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami – Bardzo smaczne, soczyste i fantastycznie aromatyczne ciasto ze śliwkami. Cudownie pachnie korzennymi przyprawami, wanilią oraz podpieczonymi owocami. Ciasto jest mięciutkie, nasączone sokiem z owoców, delikatne i apetycznie wygląda. W przygotowaniu jest ekspresowe i łatwe, nie powinno być z nim żadnych problemów. Soczyste śliwki w cynamonowo – kardamonowym cieście tworzą doskonałe zestawianie, bardzo polecam…

Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami

Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
600g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i goździkami.

2. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać aromat waniliowy i powoli, ciągle miksując, wlewać olej. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem.

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce (skórką do dołu). Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej od razu zdjąć obręcz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami

Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

13 komentarzy do “Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami”

  1. Dobry wieczór chciałam zameldować ze ciasto wyszło przepyszne ja uwielbiam kardamon i cynamon …..bajka upieklam w prostokątnej blaszce z tych samych proporcji. Pozdrawiam serdecznie po raz kolejny :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz