Piernik z orzechami

Piernik z orzechami – Bardzo smaczny, aromatyczny piernik z uprażonymi orzechami, dzięki czemu jest jeszcze bardziej intensywny w smaku i pachnący. Oczywiście zawiera wszystkie niezbędne składniki jakie powinien posiadać świąteczny piernik, czyli dużo miodu i korzennych przypraw. Nieodzownym elementem dobrego piernika, według mnie, jest również polewa z gorzkiej czekolady, która wspaniale podkreśla smak korzennego ciasta i idealnie z nim współgra. Ciasto łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie powinno być z nim problemu, bardzo polecam… (przepis trochę zmodyfikowałam, a dostałam go od Ewy, dziękuję:))

Piernik z orzechami

Piernik z orzechami
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy
3/4 szklanki płynnego miodu
2 łyżki oleju
3 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
po 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, zmielonego ziela angielskiego, zmielonego kardamonu
2 i 1/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów
Dodatkowo:
200g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki poszatkowanych orzechów

1. Orzechy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, prażyć przez 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i posiekać.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i orzechami.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

4. Wymieszać razem kawę, miód, olej i przyprawy, następnie dokładnie połączyć z masą z jajek, najlepiej mieszając łyżką.

5. Do masy miodowej stopniowo dodawać sypkie składniki (ja dodałam w 3 partiach), wymieszać łyżką na jednolitą masę.

6. Ciasto przełożyć do dużej keksówki lub blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 30x16cm). Piekłam w temperaturze 170°C przez 75 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika (próbować patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, jeśli użyjemy większej blaszki niż ja możemy piec krócej). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (umieścić ją w miseczce nad gotującą się wodą) i posmarować nią wierzch ciasta, następnie posypać orzechami. Piernik najlepiej smakuje po 2-3 dniach, przechowywać go w szczelnym opakowaniu (ja zawinęłam go w folię i włożyłam do worka).

Udanych wypieków:)

Piernik z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do “Piernik z orzechami”

  1. Potwierdzam suchy i twardy , prawdopodobnie dlatego, że w przepisie nie ma żadnego tłuszczu, te dwie łyżki oleju to zdecydowanie za mało.

    Odpowiedz
  2. piernik jest pyyyyssszzzznnyyyy, jak każdy Twój przepis !!! upiekłam od razu dwa, wyrosły przepięknie. Oba przekroiłam dwa razy i przełożyłam powidłami śliwkowymi własnej roboty oraz kremem maślanym z Twojego przepisu na „Ciasto Wszystkiego Najlepszego”. Piernik najlepiej smakuje po 3-4 dniach pobytu w lodówce, u nas wytrzymał jeden bo drugi zjedliśmy w międzyczasie próbując czy już jest dobry. Polecam !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz