Pianka pomarańczowa z masą krówkową

Bardzo szybki w przygotowaniu, smaczny deser z galaretki pomarańczowej, śmietanki i masy krówkowej. Piankę dosmaczyłam jeszcze syropem o smaku cytryna – bergamotka. Całość lekka, dosyć słodka dzięki masie krówkowej, ale ciekawa w smaku i oryginalna. Bardzo polecam. Z podanych składników otrzymamy 4 porcje.

Pianka pomarańczowa z masą krówkową

Pianka pomarańczowa z masą krówkową
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
8 biszkoptów
4 łyżki likieru pomarańczowego najlepiej Cointreau
1-2 łyżki syropu cytryna – bergamotka (niekoniecznie)
8 łyżeczek masy krówkowej z puszki
4 łyżeczki płatków migdałowych

1. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Śmietankę ubijać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na średnich obrotach. Ciągle ubijając wlewać powoli ostygniętą galaretkę, dodać łyżkę syropu, wymieszać. Jeśli masa nie zrobi się gęsta, należy wstawić ją na chwilę do lodówki.

3. Do czterech pucharków wkruszamy po dwa biszkopty i zalewamy łyżką likieru pomarańczowego. Rozlewamy tężejący krem.

4. Masę krówkową przekładamy do miseczki i podgrzewamy przez chwilę w mikrofali, aby bardziej zmiękła.

5. Do każdego pucharka dodajemy po łyżeczce masy krówkowej, gdzie zanurzy się ona w piance pomarańczowej (opadnie na dno) i wkładamy pucharki do lodówki na około 1-2 godziny.

6. Kiedy pianka stężeje, na wierzch nakładamy resztę masy krówkowej i posypujemy płatkami migdałowymi, można znów deser wstawić do lodówki lub od razu podawać.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

6 komentarzy do “Pianka pomarańczowa z masą krówkową”

  1. Chcę zrobić ten deser i mam pytanie czy likier pomarańczowy można zamienić na wódkę pomarańczową i jeżeli tak to w jakich proporcjach?

    Odpowiedz
  2. I’m glad to hear that, thank you so much:)

    My blog is in Polish so if you have any question, I’ll be happy to answer them,

    best wishes:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz