Pączki z różą i lukrem

Pączki z różą i lukrem – Bajecznie przepyszne pączki, bardzo aromatyczne, mięciutkie, puchate, po prostu idealne. Do nadzienia użyłam konfitury z płatków róży, co dało niepowtarzalny smak i zapach. Zrobiłam gęsty lukier, który po zastygnięciu przy każdym kęsie kruszył się, przyklejając do ust. Posypany wierzch skórką pomarańczową kontrastując, podkreślał smak róży i ciasta drożdżowego, dzięki temu pączki również prześlicznie wyglądały. Jak na razie są to najlepsze pączki jakie jadłam, a na te ze sklepu nie mogę teraz w ogóle patrzeć :). Jeśli nie lubimy lukru, możemy pączki posypać cukrem pudrem i też będą fantastyczne. (przepis z kalendarza – „Poradnik kulinarny” 2011r.)

Pączki z różą i lukrem

Pączki z różą i lukrem
Składniki na 20 sztuk:
50g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
500g mąki
1 szklanka mleka
5 żółtek
35ml spirytusu
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
5 łyżek masła
słoiczek konfitury z płatków róży (może być z owoców róży lub wiśniowa)
600g smalcu do smażenia
Lukier:
200g cukru pudru
1 łyżka soku cytryny
3-5 łyżek gorącej wody
kandyzowana skórka pomarańczowa

Pączki z różą i lukrem

1. W ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia.

2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.

3. Mąkę przesiać, dodać drożdże, żółtka, spirytus, sól, skórkę z cytryny, wyrobić ciasto (wyrabiamy około 10 minut).

4. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodać stopione, ciepłe masło i wgnieść je w ciasto, następnie odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosło (co najmniej 30 minut, ma podwoić swoją objętość).

5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie konfiturę (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując pączki (możemy również rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać nieduże krążki). Pączki odkładać na posypaną mąkę ściereczkę lub stolnicę, przykryć je serwetką, trzymać w cieple, aby jeszcze trochę podrosły (ja czekałam ponad godzinę, u mnie w kuchni nie jest za ciepło, więc rosły powoli).

6. Smalec rozgrzać w rondlu. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano. Usmażone układać na papierowy ręcznik, aby osączyć z tłuszczu.

7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Polukrować pączki i posypać je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego :)

Pączki z różą i lukrem

Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do “Pączki z różą i lukrem”

  1. Witam !z przyjemnością wracam do Pani przepisu,bo są najlepsze. Tym razem zdecyduje sie na te pączki. Tylko mam pytanie,czy lepiej smazyc na oleju rzepakowym,czy smalcu.?pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. alkohol sprawia, że pączki wchłaniają mniej tłuszczu, można go pominąć,
    można smażyć na oleju, ja używam rzepakowego, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Mała Cukierenko po co spirytus w przepisie? Do smaku czy ma jakąś inną funkcję? Czy pączki można smażyć na oleju/oliwie? Jeśli tak, to jakim? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz