Oponki serowe – Dzisiaj zapraszam na szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. Później trochę zajmie nam pieczenie, bo oponek z tego przepisu zrobimy całkiem sporo, ale takich pyszności w karnawale nigdy za mało :). Ciastka podajemy obficie posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe, pycha. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Oponki Serowe – składniki na około 50 oponek:
Ciasto:
500g mąki (użyłam tortowej)
450g zmielonego twarogu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wódki
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dekoracja (niekoniecznie)
200g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
kolorowe posypki cukrowe
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło.
2. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę (patrz FILM).
3. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
4. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Dekoracja:
5. Pączki możemy również ozdobić polewą czekoladową i kolorowymi posypkami cukrowymi.
Do miski przełożyć połamaną czekoladę, dodać olej i roztopić na parze lub w mikrofalówce (patrz FILM). Jeśli polewa będzie bardzo płynna, proszę odstawić ją do przestygnięcia na około 15-30 minut.
Pączki maczać w polewie czekoladowej i posypać kolorowymi posypkami.
Smacznego:)
po 20 latach przpomnialy mi sie oponki znalazlam przepis i do roboty wyszly super po godzinie po oponkach serdezne dzieki
bardzo dobry pomysł,
pozdrawiam
Wychodzą super, ja polecam posypać cukrem z cynamonem.
Ser lepiej półtłusty, tak proszę dodać alkohol, lepiej spirytus, ale może być wódka
pozdrawiam serdecznie
lepsza wodka czy spirytus?
a jeśli chcę smarzyć na smalcu to tez mam dodać alkohol?
jakiego sera? półtłusty czy chudy?
tak musi,inaczej będą grudki
pozdrawiam
Czy ser koniecznie musi być zmielony?
Zaczynamy
Nie wiem, nie próbowałam, ale wydaje mi się, że nie będą takie dobre, mogą wyjść za suche i twarde,
pozdrawiam ciepło
A czy oponki można upiec w piekarniku zamiast smażyć na głęboki tłuszczu ??
lepiej nie,
pozdrawiam ciepło:)
Czy zamiast wódki można użyć np. octu? czy lepiej nie? (szykuję się do czwartku:)
życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie