Muffiny czekoladowe – Dzisiaj zapraszam na pyszne babeczki czekoladowe z dużą ilością kakao. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Muffinki są wilgotne, dzięki dodaniu połówki jabłka, ale podczas jedzenia nie czuć jego smaku, jest tylko smak czekolady. Plusem tych babeczek jest również niewielka ilość tłuszczu, dodajemy tylko 2 łyżki masła. Do posypania wierzchu możemy użyć groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady. Bardzo smaczne muffinki, polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Top with cinnamon)
Muffiny czekoladowe
Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki dobrego, ciemnego kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2/3 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 niewielkiego jabłka
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
3/4 – 4/5 szklanki mleka
50g groszków czekoladowych lub poszatkowanej czekolady
50g białej poszatkowanej czekolady
1. Przesiać mąkę i kakao, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać.
2. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż masło zamieni się w bardzo drobną kruszonkę.
3. Połówkę jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić.
4. W drugiej misce wymieszać razem jajka, aromat, jabłka, mleko.
5. Do mąki dodać mokre składniki i krótko wymieszać (tylko do zwilgotnienia składników, gdyby ciasto wyszło bardzo gęste, to proszę dodać jeszcze trochę mleka).
6. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch babeczek posypać ciemną i białą czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 25 minut.
Udanych wypieków
DODAM JESZCZE ZE PIEKNIE WYROSLY I BARDZO LADNIE SIE PREZENTOWALY
ZROBILAM MUFINKI. BYLY DOBRE, TYLKO JAK DLA MNIE CHYBA ZA BARDZO BYLO CZUC KAKAO , DAM TROSZKE MNIEJ NASTEPNYM RAZEM BO W PRZYSZLYM TYGODNIU ZNOWU MAM ZAMIAR ZROBIC . CIASTO DLA MNIE NIE BYLO ZA WILGOTNE WRECZ ZAPYCHAJACE (DALAM POL JABLKA STARTEGO NA WIORKI) DAM TERAZ TAK JAK W PRZEPISIE W MALYCH KAWALKACH.
Witam,
ja używałam deserowej, może też być gorzka 60%,
pozdrawiam
mama zamiar wyprobowac ten przepis na weekend zastanawia mnie jaka to ma byc czekolada ciemna mleczna ,deserowa czy gorzka? bo groszkow nie bede kupowac
Piekłam już dwa razy, po prostu niesamowite:) No, idealne.
Aż wstawiłam do siebie, na bloga:)
Ogromnie się cieszę, że babeczki smakowały, dziękuję za komentarz, z bananem bardzo dobre połączenie,
pozdrawiam serdecznie:)
Świetny przepis, uwielbiam połączenie czekolady z czekoladą i jeszcze większą ilością czekolady ;) Ja zamiast jabłka dodałam 1/3 banana i polecam również takie połączenie.
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Mala Cukierenko,
Przepis rewelacykjny, zrobłam drugi ra z w życiu mufinki i są cudowne. Jabłko faktycznie dodaje wspaniałą wilgoc ciastu, pycha! Dodałam trochę za mało cukru, ale poleję mufiny polewą z rozpuszczonej czekolady i będzie……………. raj dla podniebienia :)
obojętna mąka może być mąka przeną,zbożową dalej zapomniałam ale ja robie z rużnych mąk naj bardziej robię z mąki zbożowej
witam
najlepiej mąki tortowej
pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie Jakiej mąki użyć???
nie ma za co, przyjemnej pracy i smacznego:)
pozdrawiam
Wreszcie jakis konkretny przepis :) właśnie zaczynam robotę muffinkową na jutro na Wielkanoc:) dzięki za radę:)
witam:)
z przepisu wyjdzie 12 babeczek
pozdrawiam