Muffinki z bananami i czekoladą

Muffinki z bananami i czekoladą – Bardzo smaczne babeczki, mięciutkie, pachnące i bardzo sycące. Banany sprawiają, że ciasto jest bardziej wilgotne i aromatyczne. Wspaniałym wykończeniem są kawałki czekolady, która urozmaica smak i dobrze smakuje z bananami. Proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, idealne kiedy brakuje czasu w kuchni (trochę zmodyfikowany przepis ze Strony).

Przepis z FILMEM.

Muffinki z bananami i czekoladą

Muffinki z bananami i czekoladą
Składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90-110g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

81 komentarzy do “Muffinki z bananami i czekoladą”

  1. Od dłuższego czasu chodziły za mną bananowe muffinki. Szukałam w internecie szybkiego i sprawdzonego przepisu. Akurat w szafce miałam czekoladowe kropelki, więc skusiłam się na ten przepis. Muszę przyznać, że muffinki wyszły przepysznie! Są syte i bardzo szybkie w przygotowaniu :) Moja rodzinka niezbyt przepadała za tego typu babeczkami bo uważała, że ciasto jest zbyt zbite ale te wyszły naprawdę puszyste. Polecam i serdecznie dziękuję za przepis! Od dziś będę stałą czytelniczką bloga :)

    Odpowiedz
  2. Witam:)
    Wydaje mi się, że z masłem babeczki są trochę bardziej puszyste, z olejem bardziej wilgotne i cięższe,
    można stosować zamiennie,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Witam,

    Testowałam ostatnio ten przepis i muszę przyznać, że jest świetny :-) Zamiast masła dodaję jednak margarynę. No a w związku z tym nasunęło mi się pewne pytanie – czy można tłuszcze (masło/ margaryna/ olej słonecznikowy – też się czasem pojawia w przepisach) stosować zamiennie? Czy jest jakaś różnica np. w wilgotności muffinek?

    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  4. Witam:)
    Bardzo się cieszę:) miło to czytać,
    chodzi o 450g bananów w skórce, więc dobrze Pani zrobiła,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Wczoraj zrobiłam te muffinki. Naprawdę pyszne polecam! Zastanawiałam się tylko czy to ma być 450 g bananów w skórce czy 450 g obranych. Wydał mi się to bardzo dużo – bo to prawie pół kilo bananów! W końcu dodałam 360 g obranych bananów i wyszył bardzo dobre. Chciałabym się jednak dowiedzieć jak to jest faktycznie z tymi bananami. Może te muffinki mogą być jeszcze bardziej bananowe?
    Widzę, że kolejny przepis na domowe słodkości zagości na stałe w moim menu ;)
    pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  6. Dzień dobry,
    Również życzę wspaniałego, romantycznego, smacznego dnia. Udanych walentynek,
    i pełno pyszności z czekoladą, ponieważ wydaje mi się idealna w ten dzień,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  7. dobry wieczor. dla mnie wieczor to czas na przyjemnosci. kieliszek dobrego czerwonego wina Whitney spiewa mi dla towarzystwa naprawde przykro ze odeszla i tym razem cos z bananami te akurat mialam w domu. jutro w dzien walentynek sniadanie bedzie na szostke. milego i romantycznego dnia pozdrawiam z calego serca.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz