postheadericon Muffinki czekoladowe z wiśniami


Aromatyczne, czekoladowe babeczki z owocami. Gęste, mięciutkie, sycące, fantastycznie pachną czekoladą i delikatnie wanilią. Smak czekolady przełamują kwaskowate, soczyste wiśnie, które trafiają się w kęsach jak niespodzianka. Bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie. Polecam…



Składniki na 12 dużych babeczek:
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady grubo poszatkowanej
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki roztopionego masła
180g jogurtu naturalnego
2 jajka
300g wypestkowanych, osączonych wiśni

1. Wymieszać razem jogurt, jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.

2. W drugiej misce wymieszać razem obie mąki, sodę, szczyptę soli, kakao i poszatkowaną czekoladę. Dodać osączone wiśnie, wymieszać. Wlać mokre składniki, krótko wymieszać.

3. Ciastem napełnić formę na muffinki wyłożoną papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 25 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

28 odpowiedzi do “Muffinki czekoladowe z wiśniami”

  • Alez apetyczne babeczki! Bardzo mi się podobają, a wiśnie i czekolada to pyszne połączenie :)

  • avatar wilk:

    ten przepis do niczego sie nie nadaje. mufiny wyszly obrzydliwe

  • avatar ula:

    Na zdjęciu wyglądają wspaniale. Jeszcze lepiej smakują. Babeczki wyszły znakomite! Wcześniejszy komentarz mnie nie odstraszył :)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    O jak się cieszę że Pani napisała,
    dziękuję za komentrz, Wesołych Świąt!
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Marta:

    Rewelacyjne! Przygotowanie, poza pieczeniem, zajęło chwilę. Cóż.. niemal równie szybko zniknęły ;) Z powodu niemania wiśni dałam do ciasta nieco ponad pół szklanki dżemu wiśniowego i wyszło pysznie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dobry pomysł, cieszę się, że smakowały,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

  • avatar Małe:

    Muffiny wyszły bardzo dobre.

    Do cista dodałam łyżeczkę aromatu rumowego co okoazało się być super pomysłem. Naspępnym razem jednak sodę zastąpię proszkiem do pieczenia, bo niestety dość mocno wyczuwam jej smak w tych muffinkach.

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobrze, dziękuję za komenatrz, również spróbuję z aromatem rumowym,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Martek:

    Rewelacyjny przepis. Dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:)
    życzę smacznego,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar joka:

    Kolejny udany wypiek, dziękuję „Mała cukierenko” :*))

  • avatar nata3089:

    Dziś rano na sylwestra upiekłam i babeczki wyszły znakomicie ale zamiast wiśni dałam rodzynki i dodałam garstkę orzechów do czekolady.polecam i pozdrawiam wszystkich!!:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz,
    życzę smacznego i udanego sylwestra,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Pharmaconia:

    Piekłam dziś z przyjaciółmi. Są rewelacyjne. Kolejny wspaniały przepis od Małej Cukierenki :) Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę:)
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Justyna:

    Szklanka ma być o pojemności 250 ml ? Właśnie zabieram się za pieczenie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak szklanka 250ml,
    pozdrawiam

  • avatar Ania:

    Właśnie się upiekły, wyglądają smakowicie, myślę że jeszcze lepiej smakują, muszę poczekać aż ostygną:-(
    Przepis świetny, pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) życzę smacznego!

  • avatar katemush:

    Super przepis muffiny pycha. W trakcie pieczenia zmienilam troche przepis, zamias dodac 100g maki ziemniaczanej dodalam 40g maki ziemniaczanej i 60g maki krupczatki a zamiast wisni dodalam brzoskwinie. Muffinki wyszly przepyszne. A dekoracja z bialej i mlecznej czekolady wywolala zadowolenie u mojego syna. Dziekuje za kolejny fajny przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały, dobre modyfikacje, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Princess:

    Wygladaja smakowicie. Moge make ziembiaczana zastapic kukurydziana?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak lub proszę dać tylko mąkę pszenną, pozdrawiam

  • avatar zaneta:

    Czy maslo rozpuścić

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak ma być roztopione, pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Pyszne! Właśnie zrobiłam walentynkowo – w kształcie serduszek :)

  • avatar ewa:

    zrobiłam!!!! przez pomyłkę nie dodałam masła bo zostało w mikro ;( i tak były nieziemskie :D:D pozdrawia

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że babeczki się udały i smakowały:) pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi