Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami

Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami – Smaczny mazurek śliwkowy z rumem i uprażonymi orzechami. Bardzo aromatyczny, kruchy i ciekawy w smaku. Świetnie komponuje się rum z suszonymi śliwkami. Mazurek nie jest bardzo słodki, zredukowałam ilość cukru do minimum, przy którym nie ucierpi smak świątecznego ciasta i kajmak. Jest z nim trochę pracy, ale uważam, że warto. Polecam…

Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami

Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami
Składniki:
Ciasto:
150g mąki
60g mielonych migdałów
szczypta soli
7 łyżek masła
3 łyżki cukru pudru
żółtko
Wierzch:
10 suszonych śliwek kalifornijskich
50ml rumu
200g powideł śliwkowych
500g skondensowanego, niesłodzonego mleka
4 łyżki brązowego cukru
1 szklanka różnych orzechów

1. Śliwki zalać rumem i odstawić na noc.

2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 24x28cm i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec około 15 minut, aż ładnie się przyrumieni. Odstawić do ostygnięcia.

3. Orzechy wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i prażyć przez około 8-10 minut. Gdy orzechy ostygną, grubo je posiekać.

4. Śliwki osączyć i drobno pokroić.

5. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, gotować na małym ogniu około 3 minuty, aż odparują i zgęstnieją. Zdjąć z ognia, dodać dwie łyżki rumu i dokładnie wymieszać. Gdy przestygną, równomiernie rozprowadzić je po upieczonym spodzie. Na wierzchu poukładać pokrojone śliwki.

6. Mleko przelać do rondelka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszego koloru (około 20-25 minut). Ugotowanym kajmakiem polewamy mazurek i równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy orzechami i lekko dociskamy. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Mazurek kajmakowy ze śliwkami i orzechami”

  1. Ja również robiłam rok temu i w tym roku robię, super przepis!!!
    Tylko zawsze mam dylemat czy orzechy mają być nie solone czy mogą być solone i wprowadzić ten słony smaczek?

    Odpowiedz
  2. wypróbowałam ten przepis tylko miałam problem ze zrobieniem kajmaku i skończyło się na tym że użyłam gotowej masy. Ogólnie bardzo smaczny mazurek. Spód z midałami jest super.

    Odpowiedz
  3. :) to musisz kiedyś spróbować,
    dla mnie mazurki to raczej coś w stylu krajanki lub ciastek-kwadratów, ale w odświętnym przybraniu
    jak będziesz piekła mazurka to można zredukować ilość cukru do własnego smaku, bo dla mnie mazurki ogólnie są za słodkie
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Coś wspaniałego! Kajmak uwielbiam, jest nieodłącznym elementem Świąt Wielkanocnych. Jak byłam dzieckiem (wieki temu:), gotowałam z mama kajmak z mleka i cukru, całymi godzinami. Teraz robię go ze skondensowanego mleka słodzonego i jest to bardzo szybki sposób. Ale ten gotowany pół dnia miał niepowtarzalny smak……
    A w połączeniu ze śliwkami może być ciekawy. Pozdrawiam i dzięki, że do mnie zagllądsz :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz