Łatwe ciasto z owocami

Łatwe ciasto z owocami 2

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )

Łatwe ciasto z owocami 3

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

168 komentarzy do “Łatwe ciasto z owocami”

  1. Wczoraj o 21 wpadłam na pomysł, że upiekę ciasto :) Oczywiscie z tego co mam w domu, a miałam porzeczki :) Trafiłam ten przepis, chwilę – moment – upiekłam i już od rana się zajadamy. Naprawdę proste i pyszne. Dziękuję! Polecam każdemu :)

    Odpowiedz
  2. Mam podobny przepis ale dodaje jabłka i dużo orzechów lub migdałów oraz cynamon, zawsze placek wychodzi , pięknie pachnie i ja jem jak jeszcze jest ciepłe , pycha! Dziś natomiast zrobiłam z mrożonymi czarnymi i czerwonymi porzeczkami i też wyszło pyszne, lekko kwaskowate od owoców , tylko ja zamiast poł szklanki cukru dałam całą szklankę, wyszło pyszne , polecam z każdymi owocami i orzechami !

    Odpowiedz
  3. Upieklam dzisiaj twoje ciasto ….dalam ananas i mandarynki z puszki …tez dobrze smakuje aha i zamiast aromatu dalam cukier waniliowy …Bede odwiedzac twoj blog i moze w koncu zaczne piec ciasta co tydzien …

    Odpowiedz
  4. Ciasto bardzo smaczne lekkie, puszyste.
    Szybko się robi i jest tanie . Jak ma się ochotę na coś dobrego własnej roboty polecam .
    W przepisie jest godzinna w piekarniku moje upiekło się pięknie po 45 minutach w 160 stopniach bez termoobiegu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz