Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam ciepło:)
pychotka te ciasto z owocami ale ja dalam sliwki z paczki pychotka a jak w domku wonialo mmmmmmmmmmm
nie, ja ubijam od razu całe jajka,
pozdrawiam
a czy białka trzeba najpierw ubić?
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wczoraj o 21 wpadłam na pomysł, że upiekę ciasto :) Oczywiscie z tego co mam w domu, a miałam porzeczki :) Trafiłam ten przepis, chwilę – moment – upiekłam i już od rana się zajadamy. Naprawdę proste i pyszne. Dziękuję! Polecam każdemu :)
zrobiłam z truskawkami ale piekłam 45min z termoobiegiem, pychota!
fantastyczne dodatki, muszę wypróbować taką wersję, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mam podobny przepis ale dodaje jabłka i dużo orzechów lub migdałów oraz cynamon, zawsze placek wychodzi , pięknie pachnie i ja jem jak jeszcze jest ciepłe , pycha! Dziś natomiast zrobiłam z mrożonymi czarnymi i czerwonymi porzeczkami i też wyszło pyszne, lekko kwaskowate od owoców , tylko ja zamiast poł szklanki cukru dałam całą szklankę, wyszło pyszne , polecam z każdymi owocami i orzechami !
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
życzę udanych wypieków,
pozdrawiam ciepło
Upieklam dzisiaj twoje ciasto ….dalam ananas i mandarynki z puszki …tez dobrze smakuje aha i zamiast aromatu dalam cukier waniliowy …Bede odwiedzac twoj blog i moze w koncu zaczne piec ciasta co tydzien …
tak można
pozdrawiam
Ciasto wyglada pieknie, lecz czy zamiast aromatu moge użyć cukru waniliowego?
Ciasto bardzo smaczne lekkie, puszyste.
Szybko się robi i jest tanie . Jak ma się ochotę na coś dobrego własnej roboty polecam .
W przepisie jest godzinna w piekarniku moje upiekło się pięknie po 45 minutach w 160 stopniach bez termoobiegu.
Witam ponownie. Udało mi się! Pierwsze ciasto od 8 lat , które wyrosło piękne i smaczne. Dziekuje!!!!!!! Fotki tu: http://wiedzmazlysejgory.blogspot.co.uk/2012/09/ufff-to-ci-niespodzianka-d.html