Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .
Udanych wypieków :)
Fajne ciasto, szybkie i pyszne. Nie wiedzialam co zrobic z bardzo juz dojrzalymi gruszkami i jablkami i ten przepis okazal sie swietnym rozwiazaniem. Dziekuje bardzo!
Wczoraj piekłam. Dałam trochę agrestu i sporo jeżyn. Dodałam też do części ciasta kakao. Wyszło bardzo dobre, choć nie mam talentu do pichcenia. Upiekłam w prostokątnej blaszce, tak jest łatwiej podzielne.
Robię to ciasto od miesiąca, daję tylko dwa razy więcej owoców – próbowalam juz zjagodami, jabłkami, gruszkami i śliwkami i w każdej wersji ciacho wychodziło CUDOWNE! Dziś przyszła kolej na maliny :)
można dać kruszonkę,
pozdrawiam
A można na wierzch dać kruszonke? ;p zamiast tego cukru
czy można na to wszystko położyć kruszonkę?
Ciasto jest pyszne :) I bardzo proste do wykonania ;)
:) proszę podwoić składniki i to powinno starczyć na dużą blachę, tak mi się wydaje,
pozdrawiam serdecznie
a czy możesz podać proporcje na dużą blachę??? Niestety za szybko jest pochłaniane w tej wersji ;)
myślę, że tak
pozdrawiam
Witam, czy mogę użyć mrożonych truskawek?
Witam:)
super, że ciasto smakowało, cieszę się, dziękuję za komentarz Eve.
pozdrawiam:)
Powyższy post napisała Eve nie Ewa :)
To tez robiłam, z brzoskwiniami z puszki i wyszło rewelacyjnie. Oficjalnie moje yo głośno powiedzieć: jestem fanka tego bloga :) następne ciasto które zrobię to pewnie czekoladowe z bananami. Rewelacja.
Na pewno wyjdzie:)
pozdrawiam i życzę smacznego