Łatwe ciasto z owocami

Łatwe ciasto z owocami 2

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Upiekłam je z duuuużą ilością czarnej porzeczki :), ale można je upiec z dowolnymi owocami. Świetnie smakuje wieczorem z mlekiem, od razu przypomina się dzieciństwo :) (przepis znalazłam na stronie http://babiniec-cafe.pl; pozdrawiam użytkowniczki forum )

Łatwe ciasto z owocami 3

Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego)
0,5 szklanki oleju
1 ½ szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
250g porzeczek lub dowolnych owoców (dałam 300g porzeczek)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle ucierając. Następnie wyspać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać parę kropli aromatu waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej  i oprószonej mąką blaszki, ja piekłam na blaszce 22cm. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć do ciasta, posypać po wierzchu brązowym cukrem. Piec około godziny w temperaturze 160oC .

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

168 komentarzy do “Łatwe ciasto z owocami”

  1. Właśnie piekę :)
    Szukałam czegoś na ząb i znalazłam Twój przepis.
    Ja robię z jabłkami,bo tylko takie owoce były w domu :)
    Mam nadzieję,że wyjdzie pomimo mojego antytalentu.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Bardzo się cieszę, że mimo trudności ciasto się udało:), dobry pomysł z miodkiem i płatkami migdałowymi,
    smacznego i dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  3. Mój wygląda całkiem inaczej- owoce mi wpadły do środka- ale dałam wiśnie i są cięższe, ale ogólnie kolor też ciemniejszy od tego brązowego cukru:/ Ale nie wygląda brzydko- tylko zupełnie inaczej ;) na górę posypałam tez płatki migdałów i polałam miodkiem, żeby taki ładny połysk był :)

    Ciasto smaczne- i banalne:) dodam, że korki mi wywaliło w trakcie pieczenia, i bałam się, że będzie zakalec- ale jest git ;)

    Odpowiedz
  4. Witam
    oczywiście że mogą być porzeczki czerwone, możemy użyć dowolnych owoców,
    jeśli chodzi o aromat to tak około pół łyżeczki, ja zawszę dodaję tak na oko, taką małą plamkę, to będzie właśnie tak około pół łyżeczki,
    pozdrawiam:) udanych wypieków

    Odpowiedz
  5. Swietny przepis, zrobilem kilka razy i udalo sie, chociaz wczesniej nigdy nie pieklem. Wszystkich nie potrafiacych piec goraco zachecam do sprobowania, a buleczce z makiem dziekuje za przepis :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz