Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…
Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciacho w piekarniku :) zobaczymy jak wyjdzie:)
można użyć, ale proszę mieszać bardzo krótko,
pozdrawiam
a czy można jednak użyć mikser do połączenia składników? czy przez to ciasto może nie wyjść?
cieszę się, że ciasto ładnie się upiekło i smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ciasto zrobione dokładnie według przepisu wyszło pyszne. Bardzo dziękuję za świetny przepis i takie dokładne opisanie całego procesu mieszania składników:) Po upieczeniu posypałem jeszcze ciepłe ciasto startą gorzką czekoladą. Jestem pewien że aromat pomarańczy i czekolady zrobi wrażenie na mojej lubej:). Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję.
Edi i NomiMalone – Bardzo dziękuję za komentarze, cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało:)
życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego tłustego czwartku:)
pozdrawiam ciepło
Dzis zrobiłam , dodam , że jestem antytalenciem w pieczeniu ciast, między innymi dzięki temu , że mam piec zwykły gazowy , bez jakichś termoobiegów i ustawień , nawet termometru nie ma. O dziwo ciasto mi się nie spaliło a nawet nie przypaliło. W smaku super pomarańczowe, ja polałam jeszcze gorzką czekoladą . Jedynie środek jest innego koloru niz na zdjęciu. Tutaj jest żółty a mnie wyszedł brązowawy. Natomiast smak pomarańczy jest a spalenizny nie ma . Nie wiem czemu inny kolor wyszedł. Ważne , że to moje PIERWSZE ciasto, które się „udało” jest zjadliwe i faktycznie proste :)
Dziękuję :)
Za kilka dni zrobię cytrynowe ;)
Jastem po pierwszym kesie i musze przyznac bardzo smaczne. Ciasto jest dokladnie takie jak na zdjeciu: zolciutjie, wilgotne, pachnace i przede wszystkim „nieprzeslodzone”. Osobiscie jestem pozytywnie zaskoczona bo to moj pierwszy wypiek w zyciu – pierwsze koty z ploty ;)
mmmmyyyyy pyszny mmmyyyy wlasnie wcinam. chrupiaca skurka mieciutki w srodku mmmm. bedzie pyszny do kawy
na pewno będzie smaczne,
pozdrawiam ciepło
Witam!Na zdjeciu ciasto wyglada pieknie i apetycznie.Ja zrobilam wszystko tak jak w przepisie,natomiast nie dodalam skorki z pomaranczy,zamiast tego (nie wiem czy slusznie)
aromat pomaranczowy,hm…zobaczymy jakie wyjdzie.Pozdrawiam:-) i dziekuje za przepis:-)
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam na święta, ciasto jest rewelacyjne, ja dodałam jeszcze suszonych owoców (morele, ananas itp.) byłam w szoku jak pięknie wyrosło, a do tego pachniało w całym domu pomarańczą. Cudowne.
tak można ale wydaje mi się, że będzie mniej smaczne,
pozdrawiam
czy zamiast soku moge uzyc pomaranczowego tymbarka ?