Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe – Trwa sezon na pomarańcze i mam ich pełno w kuchni :). Z braku czasu chciałam przygotować z nich coś na szybko. Dlatego dzisiaj zapraszam na smaczne, łatwe ciasto pomarańczowe, bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Wilgotne, puszyste, w pięknym pomarańczowym kolorze (od razu poprawi nam humor). Smak oliwy jest wyczuwalny, więc jeśli nie lubimy oliwy z oliwek, to proszę użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo polecam…

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe
Składniki na łatwe ciasto pomarańczowe:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru (tak 4/5 szklanki cukru)
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy (użyłam oliwy extra virgin)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.

2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.

3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto pomarańczowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

213 komentarzy do “Łatwe ciasto pomarańczowe”

  1. Pyyycha :-) Rewelacyjnie pachnie i smakuje :-) i to sama natura, bez dodatków smakowych. Smakowało nawet osobom, które mało ciast jedzą.

    Odpowiedz
  2. Kolejny wypróbowany przepis z Małej Cukierenki i kolejne fantastyczne efekty – pyszne, mega-aromatyczne, wilgotne ciacho :) My, Słodkożercy, bardzo takie lubimy :)

    Odpowiedz
  3. zrobiłam! i już się świątecznie zajadamy! :) cisato wyszło mięciutkie i bardzo ładnie wyrosło, przepięknie pachnie pomarańczami! dziękuję za przepis- sposób łączenia składników jak najbardziej trafiony!
    P.S Z moimi modyfikacjami (połowa ilość mąki to mąka razowa, cukier ciemny muscovado) ciasto wyszło jak orange gingerbread ;)

    Odpowiedz
  4. witam,
    można dodać połowę mąki pełnoziarnistej i cukier brązowy,
    zamiast jogurtu prędzej dałabym śmietanę, jeśli zrobi Pani wersję cytrynową to można dodać maku tylko nie za dużo bo ciasto nie wyrośnie i nie odejmowałabym już suchych składników,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. co Pani sądzi o takich modyfikacjach?
    połowę mąki zastąpić maką pełnoziarnistą, cukier brązowy zamiast zwykłego, no i co zamiast jogurtu? mleko? czy te 'ciemne’ składniki kłócą sie z pomarańczą?
    ewentualnie zamieniając ciasto na cytrynowe-mogę sypnąć maku? i czy odjać wtedy ilość składników suchych?
    Przepraszam za ilość pytań..Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  6. właśnie kosztujemy-takie jeszcze cieplutkie – PRZEPYSZNE – a zapach w czesie pieczenia cudowny – już wstawiłam do piekarnika drugie – dla teściwej…. pyszne ciacho a pracy przy nim tyle co nic – kolejny super przepis- DZIĘKI – pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz