Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe 1

Łatwe ciasto jogurtowe – Zapraszam dzisiaj na smaczne ciasto jogurtowe z kawałkami czekolady. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a takie dobre w smaku, że na jednym kawałku nie można poprzestać. Wilgotne, aromatyczne i lekkie. Ładnie rośnie, pięknie pachnie i wspaniale smakuje z czekoladą, którą możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, jak np. rodzynki, żurawina. Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem, ale moje ciasto tak szybko znikało, że nawet nie zdążyłam. Ciasto świetne do herbaty, bardzo polecam…

Łatwe ciasto jogurtowe

Łatwe ciasto jogurtowe
Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady (możemy zastąpić bakaliami)
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Wymieszać razem mąką, proszek do pieczenia i sodę.

2. Do drugiej miski wsypać cukier, dodać jajko, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.

3. Do mokrych składników dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. Dodać czekoladę, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Łatwe ciasto jogurtowe

Simple Yogurt Cake

Ingredients:

1 cup plain yogurt
1 egg
3/4 cup sugar
2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup oil
2 cups all-purpose flour
1/2 tbs baking soda
1/2 tbs baking powder
50g chopped dark chocolate (can substitute raisins)
confectioners’ sugar for sprinkling

1. Preheat oven to 350°F/180°C. Line loaf tin ( 25x12cm) with oiled greaseproof paper or grease the base.

2. In bowl, mix flour, baking powder and baking soda.

3. In separate bowl, add the yogurt, egg, sugar, vanilla extract, oil and mix by mixer on low speed for 30 seconds.

4. Add the dry mixture to the wet mixture, stir until just combined (don’t overwork the dough). Add chocolate and stir briefly.

5. Pour the batter into the prepared cake pan, and bake for 50 to 60 minutes, until the top is golden brown.

6. Just before serving, dust with confectioners’ sugar.

Enjoy:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

257 komentarzy do “Łatwe ciasto jogurtowe”

  1. A jakiego jogurtu użyć? Z cukrem, naturalnego, smakowego..?
    Wkrótce chcę je zrobić, wygląda na apetyczne!
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  2. Ciasto jest pyszne i proste,a do tego szybkie w wykonaniu.Bardzo nam smakowało i robiłam je już kilka razy,także na Wielkanoc w formie małych babeczek,które świetnie nadały się do święconki.Super przepis,polecam!

    Odpowiedz
  3. witam:)
    ogromnie się cieszę, że ciasto smakowało, może Pani pomieszać trochę jogurt turecki ze śmietaną kremówką będzie bardziej płynny,
    bardzo dziękuję za komentarz,
    również pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam serdecznie,
    upieklam ciasto-w smaku super,ale jest troche malo mokre-jednak jogurt turecki to nie to samo co polski,w ogole przygotowujac ciasto mialam takie wrazenie,jakby w porownaniu z iloscia suchych skladnikow,tych mokrych bylo za malo-moze nastepnym razem dodam wiecej oleju lub wlasnie pomieszam jogurt turecki ze smietana kremowka?
    W kazym badz razie bardzo dziekuje za przepis-strona bardzo mi sie spodobala i mysle,ze jeszcze nie raz sprobuje cos przygotowac z Twoich receptur.
    Pozdrawiam serdecznie z Antalyi!

    Odpowiedz
  5. witam
    trudno mi doradzić, ponieważ nigdy nie byłam w Turcji, ale może sam jogurt naturalny ten 3% wystarczy,
    jeśli uważa Pani że jest bardzo gęsty lub inny w smaku to można rozrobić go troche śmietanką, ale ja bym chyba użyła samego jogurtu,
    pozdrawaim serdecznie

    p.s. proszę napisac co Pani postawnowiła i jak wyszło ciasto będe wdzięczna, jest to bardzo ciekawe

    Odpowiedz
  6. Witaj,
    spodobal mi sie Twoj przepis na ciasto jogurtowe,przymierzam sie w czwartek do jego upieczenia,bo akurat mam gosci.Mam jednak jedno zasadnicze pytanie-mieszkam w Turcji i tutaj raczej nie uswiadcze jogurtu w naszym rozumieniu,jest albo jogurt turecki,albo dosc kwasny suzme jogurt-jak myslisza,co moge uzyc?Zwykle jak pieke sernik i mam w przepisie 2 szklanki kwasnej smietany-mieszam jogurt turecki ze smietana kremowka-czy tutaj tez taka mieszanka sie nada?
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  7. Ciasto ekspresowe! Nawet się nie obejrzałam a ciasto już siedziało w piekarniku. Takie przepisy lubię :) W smaku też super, czuć jogurt i czekoladę, która idealnie komponuje się z tym ciastem :) Polecam wszystkim.

    A co do karmelowego koloru niektórych ciast, to moim zdaniem wynika to ze zbyt drobno posiekanej czekolady, podczas pieczenia się rozpuszcza i nadaje taki właśnie kolor.

    Odpowiedz
  8. można dodać cukru waniliowego lub aromatu waniliowego, jeśli lubi Pani cynamon to proszę dodać z 1 łyżeczkę cynamonu,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. planuje upiec to ciasto w niedziele. prosze jednak o radę: czym moge zastąpić aromat śmietankowy? może dodaniem odrobiny cukru waniliowego, lub śmietanki/masła? nie chce pozbawiać ciasta aromatu i lekkości, także będe wdzięczna za jakis pomysł.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz