Kruche Ciasteczka z Witrażem

Kruche Ciasteczka z Witrażem – Smaczne, piękne, kruche ciasteczka ze słodkim witrażem. Maślane z nutką waniliową. Wyglądają bardzo ładnie i urzekły moich domowników. Do ich przygotowania użyłam cukierków owocowych bon-bon, (powinny być dostępne w każdym supermarkecie), wydaje mi się, że są lepsze od landrynek, ponieważ dobrze trzymają kolor i są smaczniejsze. Na pewno zrobię kolejną partię tych pysznych ciastek na moją choinkę:) bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




ciasteczka z witrazem

Kruche Ciasteczka z Witrażem
Składniki na około 35 sztuk:
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
240g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
dwa opakowania cukierków typu bon-bon – twarde karmelki owocowe

1. Mąkę wymieszać z przesianym cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami (masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką patrz FILM). Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na około 60 minut do lodówki.

ciasteczka z witrazem

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5mm. Z ciasta wycinać spore ciastka z dziurką (środek wyciąć mniejszą foremką) i układać je na blaszce do pieczenia (jeśli chcemy zawiesić je na choinkę, proszę również zrobić małą dziurkę na sznureczek). W każde ciasteczko włożyć 1 cukierek (patrz FILM).

3. Ciastka piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C) przez około 10-12 minut (ciastka szybko się pieką, proszę je obserwować, żeby nie przypalić). Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawić na blaszce do przestygnięcia (ostrożnie zdejmować z blaszki).

Udanych wypieków:)

ciasteczka z witrazem

ciasteczka z witrazem

Print Friendly, PDF & Email

94 komentarze do “Kruche Ciasteczka z Witrażem”

  1. Kolejny super przepis do wypróbowania z Pani stronki (robiłam już kilka ciast i wszystkie Pycha!!!). Mam pytanie jak dużych foremek Pani używa?

    Odpowiedz
  2. nie mogłam się opanować:-) kupiłam w Kauflandzie zapas cukierków i wzięłam się do pieczenia! wyszły cudne! dziękuję za inspirację i czekam z niecierpliwością na kolejne!
    pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. tak trzeba, najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, cukierków nie trzeba kruszyć całkowicie się rozpuszczą same,
    pozdrawiam ciepło i życzę smacznego:)

    Odpowiedz
  4. Dziękuję za szybką odpowiedź :-) mam jeszcze 2 pytanka, czy blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną? i czy tych cukierków na pewno nie trzeba pokruszyć choć troszkę? zdążą się rozpuścić jak będą w całości? :-) przepraszam, że tak męczę pytaniami, ale ciastka są śliczne, mam w planach je zrobić na święta i chciałabym, żeby wszystko mi się udało :-)

    Odpowiedz
  5. te ciastka najlepiej przechowywać do tygodnia zamknięte w szczelnym pudełku, czyli spokojnie można je upiec tydzień przed świętami,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Witam :-) czy można te ciasteczka upiec już na około tydzień przed świętami i do świąt przechowywać je w zamkniętym pudełku? czy będą nadal świeże? :-) pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  7. ciekawa jestem trwałości takich ciasteczek ? Czy można je upiec już teraz by wytrzymały do świąt? Nie bierzemy pod uwagę braku silnej woli domowników :D

    Odpowiedz
  8. Fantastyczny pomysł, u mnie na choince by się nie uchowały bo wcześniej bym zjadła ale na pewno wypróbuję przed świętami.

    Odpowiedz
  9. Ja cukierki do tej pory kruszyłam i wypełniałam otwory, bałam się że cały cukierek nie zdąży się rozpuścić :) robię co roku takie pierniczki, ale kruche ciasteczka też fajnie wyglądają

    Odpowiedz

Dodaj komentarz