postheadericon Kruche ciasteczka z bezą


 
Dzisiaj zapraszam na smaczne, kruche ciasteczka. Delikatnie waniliowe, przekładane dżemem, z chrupiącą bezą. Przepis prosty i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jedynym minusem tych ciasteczek jest to, że z niektórych, szczególnie tych lepiej wypieczonych, może spadać beza, ale ciasteczka są pyszne i postanowiłam dodać je na stronę. Polecam… (oryginalny przepis z książki „Ciasta siostry Anieli”).
 

 
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
200g schłodzonej margaryny lub masła
3 żółtka
100g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Wierzch:
2 białka
180g cukru pudru
Dodatkowo:
dżem do przełożenia ciasteczek (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Następnie wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Białka ubić i stopniowo dodawać do nich cukier puder, dalej ubijać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując je mąką. Z ciasta wycinać krążki i układać je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasteczek nałożyć warstwę piany. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut (na funkcji góra-dół 180oC).

4. Ostygnięte ciasteczka można zlepić ze sobą dżemem, smarując nim stronę ciasteczek bez bezy.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

13 odpowiedzi do “Kruche ciasteczka z bezą”

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream