Konkurs słodkie przedwiośnie

Wiosna zbliża się już wielkimi krokami i aby Wam umilić czekanie na tę wspaniałą porę roku, Mała Cukierenka razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, w którym znajdziecie dekoracje komunijne i wiele akcesoriów do przygotowania eleganckiego przyjęcia, postanowili zorganizować konkurs.

Sklep ZlotyAniol.pl ufundował wspaniałe nagrody:

1. Nagroda – Patera trójpoziomowa ze srebrnym rdzeniem i białymi talerzami zdobionymi wytłaczanymi ornamentami.

patera

2. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą biały

3. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą błękitny

kubki

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy napisać o swoich ulubionych, drobnych słodkościach, które lubicie sobie przyrządzić, aby umilić wieczór, śniadanie lub obdarować ukochane osoby, wziąć do pracy…

Odpowiedzi proszę podawać w komentarzu pod postem do czwartku 6 marca (włącznie). Bardzo mile widziane zdjęcia i przepisy własnego autorstwa.

Zdjęcia proszę przesyłać na adres [email protected] lub dodawać na Facebooku Małej Cukierenki. Jedna osoba może przysłać 3 zgłoszenia.
Wszystkie zdjęcia będą opublikowane na Facebooku Małej Cukierenki w specjalnie założonym albumie.

W piątek 7 marca najciekawsze/interesujące odpowiedzi zostaną nagrodzone.

Nagrody będą wysyłane tylko na polski adres.

Serdecznie zapraszam do zabawy:)

Pozdrowienia z Małej Cukierenki

Złoty Anioł dekoracje komunijne

Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do “Konkurs słodkie przedwiośnie”

  1. Pomarańczowa Delicja Piankowa

    Składniki na spód biszkoptowy:
    ⦁ 2 paczki biszkoptów (240g)
    ⦁ kostka masła (rozpuszczona i przestudzona)
    ⦁ 2-3 łyżki gorzkiego kakao
    ⦁ 3-4 łyzki cukru pudru
    Biszkopty zmielić w malakserze. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder. Wszystko ponownie zmiksować do połączenia składników.
    Przełożyć do tortownicy (śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i folią spożywczą (boki).
    Dokładnie ugnieść i wyrównań. Można do tego użyć szklanki. Na czas dalszych przygotowań schować do lodówki.

    Składniki na piankę:
    ⦁ 2 galaretki o smaku pomarańczowym
    ⦁ 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    ⦁ opakowanie delicji pomarańczowych
    ⦁ pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ⦁ 2 pomarańcze
    ⦁ kilka łyżeczek konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
    ⦁ dodatkowa galaretka pomarańczowa

    2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 0,5 l wody.Całkowicie wystudzić.
    Dodatkową galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 200-250 ml wody. Ostudzić.

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. Powoli wlewać wystudzoną, płynną galaretkę pomarańczową, cały czas. Połowę wylać na spód. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka lekko się zetnie. Ułożyć delicje na obwodzie, a w środku posypać posiekaną czekoladą. Delikatnie wylać pozostałą część pianki. Schować do lodówki. Poczekać aż się lekko zetnie.
    Obkroić skórkę pomarańczy razem z białą błonką. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na piance, posmarować konfiturą i zalać galaretką. Schłodzić przez całą noc.

    Smacznego :)

    Odpowiedz
  2. Babeczki Filiżanki

    Składniki na babeczki (8 szt.):
    ⦁ 120ml mleka
    ⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ ziarenka z laski wanilii
    ⦁ 120g masła (najlepiej miękkiego – szybciej się rozpuści)
    ⦁ 100g białej czekolady
    ⦁ 150g mąki
    ⦁ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ⦁ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ⦁ 100g cukru
    ⦁ 1 jajko
    ⦁ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w minimalnej ilości wody)
    ⦁ kilka Białe Michałki :) mniam….4 szt. do babeczek, reszta dla nas :)

    Składniki na lukier plastyczny:
    ⦁ 500g cukru pudru
    ⦁ 65g glukozy w proszku
    ⦁ 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    ⦁ 50-55ml zimnej wody
    ⦁ kilka kropli ekstraktu migdałowego lub aromatu np. rumowego

    Składniki na krem maślany (potrzebny pod lukier):
    ⦁ 80g miękkiego masła
    ⦁ 80g cukru pudru
    ⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ⦁ 1 łyżka mleka

    Składniki dodatkowe
    ⦁ 400 g śmietany kremówki 36%
    ⦁ 3 – 4 łyżki cukru pudru
    ⦁ kawa rozpuszczalna do posypania

    Przygotowanie lukru plastycznego:
    ⦁ Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia
    ⦁ Przełożyć do rondelka, dodać glukozę w proszku i podgrzewać na niewielkim ogniu TYLKO do rozpuszczenia. Nie można pozwolić, by się zagotowało. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    ⦁ Partiami dodawać cukier puder i energicznie mieszać. Z czasem bedzie to trudne, bo z każdą porcją cukru pudru masa staje się coraz gęstsza. Dodać ekstrakt/aromat i mieszać. Ja finalnie dodałam 410g cukru pudru przy podanych proporcjach.
    ⦁ Przełożyć z rondelka do miski i wyrobić masę.
    ⦁ Owinąć folią spożywczą i odstawić na bok na czas przygotowania babeczek.

    Przygotowanie babeczek:
    ⦁ Do małego garnka wlać mleko, ekstrakt z wanilii i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, ciagle mieszając. Odstawić do ostudzenia.
    ⦁ Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – połamaną tabliczke wkładamy do plastikowej miski, którą umieszamy nad rondelkiem z gotującą się minimalną ilością wody. Nie możemy dopuścić, by woda dotykała do dna miski! Odstawić i ostudzić.
    ⦁ Suche składniki przesiać. Dodać cukier. Wymieszać.
    ⦁ Dodać masę z małego garnka,jajko i ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połaczenia składników
    ⦁ Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać.
    ⦁ Formę na muffnki wyłożyć papilotkami.
    ⦁ Nałożyć do papilotek po pełnej łyżce jasnej masy.
    ⦁ Na nią położyć połówkę Białego Michałka i przykryć pełną łyżką kawowej masy.
    ⦁ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160* i piec przez ok.25 minut.

    Przygotowanie kremu maślanego:
    ⦁ Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
    ⦁ Dodać ekstrakt, mleko i ponownie zmiksować.

    Przygotowanie bitej śmietany:
    ⦁ Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę przelłożyć do schłodzonego naszynia i ubic na sztywno
    ⦁ Dodac cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę i schować do lodówki

    Składanie filiżanek:
    ⦁ Ostudzone babeczki „rozebrać” z papilotek. Jeżeli za bardzo urosły na boki lub do góry – ściać nadmiar.Odkroić kawałek lukru. Rozwałkować na blacie/stolnicy silikonowej oprószonej cukrem pudrem. Wałek też obsypać cukrem pudrem, by lukier się nie nam nie przyklejał.
    ⦁ Wyciąć kółka odpowiadające powierzchi spodu babeczki.
    ⦁ Babeczki odwrócić do góry nogami, spody posmarować kremem maślanym, na który należy przykleić kółka z lukru plastycznego. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
    ⦁ Odłożyć kawałek lukru na uszka filiżanek, a resztę rozwałkować w taki sam sposób jak powyżej.
    ⦁ Powycinać pasy odpowiadające wysokości babeczki o takiej długości, by owinęły babeczkę dookoła.
    ⦁ Wyjąć babeczki z lodówki. Boki posmarować kremem mślanym i przykleić przygotowane paski. Wyrównać.
    ⦁ Uformować uszka filiżanek, których końce posmarować kremem maślanym. Umocować i ponownie do lodówki.
    ⦁ Jeżeli zostało nam lukru – można do filiżanek dorobić talerzyki, wycinając szklanką i kubkiem 2 kółka: mniejsze i większe. Mniejsze posmarować kremem maślanym, przykryć większym kółkiem i docisnąć mocno szklanką, by jej krawędzie odcisnęły się na większym kółku.
    ⦁ Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i nałożyć ją na babeczkę tak, by przypominała piankę cappuccino. Posypać kawą.

    Smacznego!

    Odpowiedz
  3. Kawowe gniazdka bezowe z czekoladowo-czekoladowym nadzieniem :)

    Czekolada i kawa – to to, co uwielbiam najbardziej. Dlatego sądzę, że te smaki idealnie do siebie pasują. Pyszne ciastko deserowe podane z aromatyczną, świeżo zaparzoną prawdziwą kawą, spokojną muzyką w tle, pozwoli nam odpłynąć na moment i zapomnieć o zabieganym świecie…:)

    GNIAZDKA (6 większych):
    ⦁ 3 białka
    ⦁ 170g cukru białego (jeżeli nie jest drobny – zmielić w malakserze)
    ⦁ szczypta soli
    ⦁ niecała łyżeczka białego octu winnego
    ⦁ łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej (użyłam Espresso Nescafe)

    Piekarnik rozgrzać do 120*.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, żeby się dobrze rozpuścił. Dodać ocet i kawę. Wszystko zmiksować do dokładnego wymieszania i uzyskania lekko brązowej lśniącej masy.
    Przełożyć masę do szprycy i uformować gniazdka o średnicy ok.7-9 cm zaczynając od dna, a następnie dobudować boki.
    Piec 1 h 45 min. Po upieczeniu zostawić bezy w piekarniku, by sobie odpoczęły. Po ok. 30 minutach uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygną.

    KREM NUTELLOWY :)
    ⦁ 6 łyżek Nutelli (po 1 na gniazdko)
    ⦁ wafelek np. Góralki (np. orzechowy lub nugatowy) lub Knoppers

    Wafelka pokruszyć i wymieszać z Nutellą.

    KREM CZEKOLADOWY:
    ⦁ 250g mascarpone
    ⦁ 100g gorzkiej czekolady
    ⦁ 200ml śmietany kremówki 30%
    ⦁ 1 – 2 łyżki likieru czekoladowego/kawowego/orzechowego

    OZDOBIENIE:
    ⦁ gorzkie kakao
    ⦁ uprażone, obrane ze skórki, posiekane orzechy np. laskowe

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w plastikowej misce nad gotującą się wodą; WAŻNE,by miska nie dotykała do wody). Przestudzić.
    W misce połączyć mascarpone z kremówką. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

    SKŁADANIE GNIZADEK
    Dno ostydzonego gniazdka wypełnić kremem z Nutelli. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i uzupełnić nim resztę wolnego miejsca z lekką górką.
    Całość można oprószyć gorzkim kakao lub posypać posiekanymi, uprażonymi orzechami.Gniazdko + kawa…

    Voilà! Smacznego :)

    Odpowiedz
  4. Witam ponownie :)
    Dodaję zaległe przepisy na:
    – Pomarańczową Delicję Piankową
    – Babeczkę Filiżankę
    – Kawowe Gniazdka Bezowe :)

    Odpowiedz
  5. Rolada biszkoptowa z jabłkiem

    Składniki:

    7 jajek
    100 g drobnego cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    140 g mąki
    1 łyżka oliwy
    można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 jabłka
    cynamon
    bułka tarta

    Sposób przygotowania:

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier waniliowy i zwykły.
    Dodajemy następnie po jednym żółtku.
    Przesiewamy mąkę i mieszamy ją delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodajemy łyżkę oliwy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i układamy na blaszce jedno za drugim. Posypujemy cynamonem i bułką tartą.
    Zalewamy ciastem, pieczemy 15 minut w 220’C. Ciepłe ciasto odwracamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia.
    Zwijamy roladę, lekko dociskając.
    Kroimy pod skosem a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Odpowiedz
  6. Kokosowe wafle
    Bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i dosyć nietypowe, nie są przekładane w tradycyjny sposób masą kajmakową i dżemem. Zawsze to jakaś miła, słodka odmiana.

    Składniki:
    4 sztuki wafla,
    MASA KOKOSOWA:
    1 kostka margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mleka,
    10 dkg kokosu,
    1 szklanka mleka w proszku.
    MASA KAKAOWA:
    3/4 szklanki śmietany,
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szklanki cukru,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki kakao
    Sposób przygotowania:

    MASA KOKOSOWA: Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.

    MASA KAKAOWA: Wszystkie składniki należy zagotować, lekko przestudzić.Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.

    Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez ok 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas.

    Odpowiedz
  7. Jako miłośnicza serników zaproponuję kolejny przepis na to ciasto. Tym razem w postaci mini babeczek. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.
    Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.

    WANILIOWE MINI SERNICZKI Z SOSEM WIŚNIOWYM

    Składniki:

    Czekoladowy spód
    • 90 g mąki pszennej
    • 140 g gorzkiej czekolady
    • 3 jajka
    • 100 g masła
    • 180 g cukru

    Masa serowa i sos wiśniowy
    • 70 dag zmielonego twarogu
    • 3 jajka
    • 115 g cukru kryształu
    • laska wanilii
    • 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
    • 30 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie:
    Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
    Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.
    Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
    Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

    Odpowiedz
  8. Ciasteczka poduszeczki bardzo często goszczą na moim stole. Powód? Szybko się je piecze, a jeszcze szybciej zjada, dlatego często mam w domu „bitwę” o ostatnie poduszki :-) Poduszeczki można wypełnić dżemem, owocami lub wytrawnym farszem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

    PODUSZECZKI ZE ŚLIWKAMI

    Składniki:
    • 425g mąki pszennej
    • 200g masła
    • 150g śmietany lub waniliowego serka homogenizowanego
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • szczypta soli
    • śliwki węgierki

    Wykonanie:
    Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek homogenizowany oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 1h. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm i wycinamy szklaną kółka. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i sklejamy tak jak pierogi, wykańczając ozdobnymi falbankami. Pieczemy w 180 oC przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz