Kokosowe ciasto z mleczną czekoladą i polewą – Pyszne ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi, wilgotne i gęste. Cudownie pachnie czekoladą i wanilią. Polewa z masła i kakao wieńczy nasze dzieło dopełniając je w smaku i wyglądzie. Proste, aromatyczne ciasto dla łasuchów, bardzo polecam …
Kokosowe ciasto z mleczną czekoladą i polewą
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka soli (mała do herbaty)
1/2 łyżeczki sody
300g mlecznej czekolady 30%
100g masła
1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 szklanka wiórków kokosowych
Polewa:
3-4 łyżki wody
50g masła
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki wiórków kokosowych
czekoladowa posypka
1. Mleczną czekoladę roztopić na parze z masłem. Odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z solą oraz sodą.
3. Do roztopionej czekolady wmieszać 2 jajka i miksować przez chwilę. W drugim naczyniu ubić pozostałe 3 jajka z cukrem, cukrem waniliowym i paroma kroplami aromatu, na puszystą, gęstą masę.
4. Do masy czekoladowej dodajemy ubite jajka, mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Dodajemy wiórki kokosowe, krótko mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45 minut (bez termoobiegu w trochę wyższej temperaturze 170°C-180°C).
6. Polewa:
Masło roztapiamy dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy podgrzewając, aż składniki się połączą i rozpuszczą w gładką masę. Polewamy przestygnięte ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posypką czekoladową.
Udanych wypieków :)
Czy w formie 20cmx20cm też się upiecze? Nie będzie za wysokie? Dłużej/krócej trzymać w piekarniku?
myślę, że foremka 20x20cm jest za mała, pozdrawiam
ciasto bardzo smaczne, uwielbiam ciasta z kokosem :)
też bardzo lubię to ciasto, pozdrawiam serdecznie
Chciałam użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Powinnam więcej dosłodzić?
myślę, że tak, można dosłodzić, dodać około 3/4 szklanki, pozdrawiam
Ciasto przepyszne!
można użyć zwykłej mlecznej w takiej samej ilości, pozdrawiam
a czy zamiast czekolady mleczej 30% można użyć zwyklłej mlecznej? jak tak, to w jakiej gramaturze?
tak można, pozdrawiam
a można roztopić ta czekolade z masłem w kąpieli wodnej?
1 szklanka mąki to około 170g, 1 szklanka cukru to 250g,
pozdrawiam
Mam pytanie, jedna szklanka maki to ile to jest gram i tak samo z cukrem.Dziekuje, Monika