postheadericon Kokosowe ciasto z mleczną czekoladą i polewą


Pyszne ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi, wilgotne i gęste. Cudownie pachnie czekoladą i wanilią. Polewa z masła i kakao wieńczy nasze dzieło dopełniając je w smaku i wyglądzie. Proste, aromatyczne ciasto dla łasuchów, bardzo polecam …


składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka soli (mała do herbaty)
1/2 łyżeczki sody
300g mlecznej czekolady 30%
100g masła
1/2 szklanki cukru
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
1 szklanka wiórków kokosowych
polewa:
3-4 łyżki wody
50g masła
2 łyżki kakao bez cukru
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki wiórków kokosowych
czekoladowa posypka

1. Mleczną czekoladę roztopić na parze z masłem. Odstawić do przestygnięcia.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z solą oraz sodą.

3. Do roztopionej czekolady wmieszać 2 jajka i miksować przez chwilę. W drugim naczyniu ubić pozostałe 3 jajka z cukrem, cukrem waniliowym i paroma kroplami aromatu, na puszystą, gęstą masę.

4. Do masy czekoladowej dodajemy ubite jajka, mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Dodajemy wiórki kokosowe, krótko mieszamy.

5. Ciasto przekładamy do formy 24×24 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez około 45 minut (bez termoobiegu w trochę wyższej temperaturze 170oC-180oC).

6. Polewa:
Masło roztapiamy dodajemy wodę, cukier i kakao. Mieszamy podgrzewając, aż składniki się połączą i rozpuszczą w gładką masę. Polewamy przestygnięte ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz posypką czekoladową.

Udanych wypieków :)

Print Friendly

6 odpowiedzi do “Kokosowe ciasto z mleczną czekoladą i polewą”

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi