Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)

Świąteczny keks z bakaliami 1

1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).

4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.

5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.

Świąteczny keks z bakaliami

6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.

Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.

Udanych wypieków:)

Świąteczny keks z bakaliami

Świąteczny keks z bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

242 komentarze do “Świąteczny keks z bakaliami”

  1. Witajcie, ja wlasnie pieke tego keksa i zastanawiam sie czy wyjdzie gdyz popekal po srodku i cos wyplynelo :) pewnie tosurowe ciasto :) pozdrawiam serdenie jak wyjdzie dam znac :)

    Odpowiedz
  2. Witam was wszystkich łasuchów. Lubię piec i gotować ale jeszcze bardziej lubię czytać komentarze do przepisów kulinarnych.Przywracają mi wiarę w ludzi. Tu nikt nie pluje jadem, nie obraża, nie wyśmiewa. Sama życzliwość, rzeczowość wypowiedzi i kultura.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witaj;-) ja znowu swoje- urzejakąjace sa zdjęcia tzw.w trakcie pracy czyli te zestawienia co bedzie bralo udział w przedstaieniu;-))) fajnie,ze nie zapominasz o takich ujęciach – za kilka dni znów będę mogła zasiąść do malowania – juz czuje się zaispirowana;-)) pozdrawiam -a jakże- słodziutko i kolorowo;-)))

    Odpowiedz
  4. Upiekłam ten keks i pierwszy raz w 100% byłam zadowolona z własnego wypieku, rodzinka oczywiście też. wielkie dzięki Bułeczko_z_makiem

    Odpowiedz
  5. super, jestem zachwycona. Ogromny plus :) Mam 2 lewe ręcę do robienia ciast…a to dziwnym trafem mi wyszło. Bardzo dziękuję :)

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam!
    Na święta przygotowałam keks wg Twojego przepisu. Ludzie…! Pysznyyy :) Dziękuję bardzo za natchnienie i mobilizację do dalszych wypieków :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Mam już upieczony keks jest wspaniały a w tej chwili piekę ciasto cynamonowe i widać jak rośnie w oczach i pachnie cały dom cynamonem i chyba jutro znów upiekę przed wigilią, aby był piękny cynamonowy aromat świątecznych wypieków.
    Super że udostępniasz tak wspaniałe przepisy. Dzięki serdeczne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz