Świąteczny keks z bakaliami – Lubię ciasta, które mają w sobie dużo bakalii, szczególnie te w okresie Bożego Narodzenia są niesamowite, takie kolorowe, obfite i ten wspaniały smak, który nadają im przeróżne bakalie. Upiekłam więc bardzo smaczny keks polany białą czekoladą z mnóstwem kandyzowanych i suszonych owoców. Ładnie i apetycznie wygląda taki naładowany bakaliami, wybornie smakuje i pięknie pachnie. Dominujące aromaty to śmietankowy i rumowy. Całość dopełnia polewa z białej czekolady, która dobrze komponuje się z keksem. Kolorowe, pyszne ciasto, które u mnie na pewno będzie na święta. Nie ma z nim dużo zachodu, tylko pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.
Świąteczny keks z bakaliami
Składniki:
Ciasto:
500g mąki + 1 łyżka (użyłam mąki tortowej)
250g masła
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1/4 szklanki mleka
50ml rumu
100g rodzynek
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub smażonej (możemy dodać 50g pomarańczowej i 50g cytrynowej)
200g dowolnych miękkich bakalii
(dodałam suszoną żurawinę, śliwki, kandyzowaną papaję, daktyle)
Dodatkowo:
150g białej czekolady
5 łyżek mleka
100g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek (mieszanka keksowa lub inne bakalie)
1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem na kremową masę (około 4-5 minut).
4. Następnie do utartego masła dodawać po jednym jajku (obroty miksera zmienić na najniższe), po każdym dodaniu dobrze wymieszać.
5. Do masy dodać aromat, 1/3 mąki i krótko wymieszać.
Wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki.
6. Na końcu dodać bakalie, zamieszać i ciasto przełożyć do formy keksowej. Użyłam formy 35x12cm i piekłam w temperaturze 170°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 70-75 minut. Po wyjęciu ciasto odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte ciasto dobrze by było zawinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni.
Polewa:
7. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Jeśli masa zrobi się gęsta, dodać jeszcze mleka i postawić na chwilę na ogień, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa (czekolada w końcu rozpuści się w mleku). Gotową polewą dekorujemy świąteczny keks z bakaliami i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Udanych wypieków:)
Przepiękny, aż mi dech zaparło. Na pewno upiekę na Święta. Mam tylko pytanie: czy zamiast rumu można użyć innego alkoholu np wódki lub spirytusu? Pozdrawwiam
Witaj Bułeczko. Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.Pozdrawiam
:) doczytałam, juz wiem.
Witam:)
Użyłam formy 30x12cm (ciasto mieści się tak na styk), ale zrobiłam taki kołnierz z papieru do pieczenia (jak widać na zdjęciach), więc można użyć dłuższej keksówki niż 30cm
Pozdrawiam
Ciasto wygląda świetnie i zapewne tak smakuje.Jutro biorę się za pieczenie ale mam pytanie , prosze podac długość foremki.Dziękuję.Ela
Dzień dobry:)
dodajemy całe jajka,
pozdrawiam
Poprostu cudny :) A jajka dodac całe czy tylko żółtka??
Dzień dobry:)
jeszcze nie mam takiego drożdżowca świątecznego, wypróbowałam ostatnio parę przepisów, ale wszystko trafiło do śmieci, ciągle poszukuję
pozdrawiam
Przegladam i pieke rozne ciasta z podanych w internecie przepisow —to wyszlo WSPANIALE -bedzie wiec na swieta doskonalym rarytasem dla mojej rodziny i przyjaciol .
Poszukuje jeszcze DOBREGO -SPRAWDZONEGO ciasta drozdzowego (moze byc podstawowe lub takie na makowce ) TYLKO zeby mi dobrze wyszlo ,bo uzywam TYLKO DROZDZY SUCHYCH .
Ogromnie się cieszę:)
życzę dalszych słodkich sukcesów,
pozdrawiam:)
Za poradę serdecznie dziękuję, keksa zrobiłam zgodnie z instrukcją i o dziwo…. pierwszy ras masa mi się nie zwarzyła a po wyjęciu z piekarnika i odkrojeniu kawałeczka nie było zakalca!!! SUKCES!!!
mój synuś był zachwycony wyglądem i smakiem też a keksa nazwał „pychotką z bajki Jaś i Małgosia” chyba przez te kolorki…
Bardzo dziękuje jeszcze raz ciasto na obowiązkowo na swięta!
polecam tym co mają jeszcze obawy.
Polecam ten przepis na keks, właśnie się zajadam! :)
wow! that was absolutely GORGEOUS! :)
Koniecznie zapisuję ten przepis bo keks to jedno z moich ukochanych ciast a Twoje wygląda dosłownie powalająco i tak kolorowo!:-)
nie mogę oderwać oczu :), pięknie wygląda