Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).
Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła
1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.
2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.
Udanych wypieków:)
ja raz właśnie prawie umarłam:D, ale chciałam sprawić przyjemność bliskiej mi osobie, więc ona wstała na gotowe, ja no cóż… oczy jak pięć złoty i jeeeeść
pozdrawiam:)
i ja się skusiłam kilka dni temu. pycha podwieczorek. proste i dobre jedzenie. mniam.
jednak na śniadanie nigdy w życiu tego nie zrobię. co jak co ale robocizna plus pieczenie to prawie godzina. umarłabym z głodu pod piekarnikiem;)
Ja też robię kruszonkę często:), zwłaszcza w weekend na śniadanie,
pozdrawiam
Często robię ten specjał, kiedyś znalazłam w pewnym popularnym miesięczniku. Ja daję zamiast rodzynek żurawinę, a na kruszonkę sypię jeszcze migdały w płatkach. Ale smak pewnie ten sam – CUDNY :).
życzę smacznego
pozdrawiam:)
ojj wygląda wspaniale;))
juz wiem co bd jutro na deser:)
DZIŚ ZROBIE PIERWSZY RAZ JABŁKA Z KRUSZONKA WYGLADAJA APETYCZNIE:)
Wczoraj skusiłam się na zrobienie tego deserku i był przepyszny! Polecam.
musiało być pyszne , pozdrawiam:)
Świetny przepis! Ja dodałam jeszcze orzechy i cynamon, polecam!:)
Jej, jakie to cudne! Mniam :) Zjadłabym na ciepło z gałką lodów :)
Pysznosci. Mnie do pelni szczescia brakuje tylko cynamonu :)
Wspaniałe! Na pewno spróbuję:). Muszę nadrobić zaległości u Ciebie, bo widzę, że nie ustajesz w działaniach!
Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki za kolejny rewelacyjny przepis:) proste a pewnie będzie smakować świetnie:)
A najlepsze z lodami:)
Tez uwielbiam takie desery!