Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką – Muszę przyznać, że mam słabość do tego typu deserów, dlatego kolejny przepis na kruszonkę tym razem z jabłkami. Bardzo prosta w przyrządzeniu, a smakuje fantastycznie. Miękkie, aromatyczne jabłka z rodzynkami, pod maślaną kruszonką, która po przypieczeniu robi się odrobinę chrupiąca i wspaniale pachnąca. Do deseru możemy dodać szczyptę cynamonu lub innych przypraw, ale ja chciałam poczuć wyraźnie smak jabłek i zrezygnowałam z przypraw. Bardzo dobrze kruszonka będzie również smakowała z bitą śmietaną lub z dodatkiem orzechów. Bardzo polecam… (przepis z newslettera ugotuj.to).

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
Składniki:
1kg kwaskowatych jabłek
1/2 cytryny
2-3 łyżki rodzynek
150g mąki
100g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g zimnego masła

1. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić wzdłuż na kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Posypać je z wierzchu rodzynkami.

2. W misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy. Dodać posiekane masło, wymieszać i następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią przygotowane jabłka i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 30-40 minut, aż ładnie się przyrumieni kruszonka.

Udanych wypieków:)

Jabłka pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

140 komentarzy do “Jabłka pod kruszonką”

  1. ja raz właśnie prawie umarłam:D, ale chciałam sprawić przyjemność bliskiej mi osobie, więc ona wstała na gotowe, ja no cóż… oczy jak pięć złoty i jeeeeść
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. i ja się skusiłam kilka dni temu. pycha podwieczorek. proste i dobre jedzenie. mniam.
    jednak na śniadanie nigdy w życiu tego nie zrobię. co jak co ale robocizna plus pieczenie to prawie godzina. umarłabym z głodu pod piekarnikiem;)

    Odpowiedz
  3. Często robię ten specjał, kiedyś znalazłam w pewnym popularnym miesięczniku. Ja daję zamiast rodzynek żurawinę, a na kruszonkę sypię jeszcze migdały w płatkach. Ale smak pewnie ten sam – CUDNY :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz