Smaczne ciasto z jabłkami, pachnące, owocowe, delikatne dzięki biszkoptowi. Dodanie galaretki agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Z przepisu wychodzi dość spora blaszka, więc idealny placek na rodzinne popołudnie. Polecam :) (przepis z gazetki „Poradnik smakosza, jabłeczniki” nr 7-8/2010)
Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
cukier puder do posypania
Białka ubić, powoli dodawać cukier i dalej ubijać na sztywną, lśniącą pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej, prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i gotować 30 minut. Na końcu wsypać cukier waniliowy i galaretkę, wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić dwa lub trzy razy (przekroiłam tylko dwa razy) i przełożyć gorącą masą jabłkową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Pychotka
ciasto pyszne, galaretka agrestowa dodaje ciekawego smaku. Wszystkim bardzo smakowało :)
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Kolejne ciasto proste i smaczne! Moj synek na kolacje zjadl tylko ciasto, bo takie miekkie ;) Podbilo podniebienia rodzinki polsko-wloskiej.
Szkoda tylko, ze tu galaretek brak, budyniu smietankowego itd.
Ale i tak jest tu w czym przebierac i co na sniadania przygotowac!
GRAZIE MILLE!
bardzo się cieszę:) również pozdrawiam
witam dzis sprobuje zrobic pani ciasto z jablkami bo tort malinowy od pani zrobilam i jest rewelacyjny i wszyscy go chwalili dziekuje za udostepnienie przepisow pozdrawiam
blacha 25x35cm pozdrawiam
witam mam pytanie a jaka wielkosc blachy ma byc?pozdrawian
Witam serdecznie,
galaretkę dodajemy w proszku do gorących jabłek i mieszamy, wtedy się rozpuści,
pozdrawiam ciepło
Witam
Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu. Mam pytanie czy galaretka ma byc w proszku czy juz lekka stezona?
Dziekuje
Pyszna aroamtyczne sama rozkosz;)
bardzo się cieszę, że smakowało
pozdrawiam serdecznie:)
pyszne ciasto, szybkie, bardzo proste w przygotowaniu, polecam!! pieknie pachnie i szybko znika:)
masz rację ładnie pachniało ;)
ale to ciacho musiało pięknie pachnieć! wielbię wszelkie jabłeczniki i chętnie skusiłabym się na kawałek Twojego