Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

Smaczna, gigantyczna, czekoladowa babeczka, którą przygotowałam dla Marty z bloga modowego Gefanka , inspirując się jedną z jej pięknych stylizacji. Ciasto zrobiłam z przepisu na „Proste szybkie ciasto kakaowe” i użyłam formy do pieczenia gigantycznej babeczki. Parę razy je przekroiłam, przełożyłam nutellą, a do ozdoby użyłam marcepanu, lukru plastycznego i całość spryskałam złotym barwnikiem w sprayu. Krem jest zrobiony w stylu „angielskim”, czyli masło i duża ilość cukru pudru, ale taka ilość cukru jest potrzebna, ponieważ przy mniejszej będzie wyczuwalne masło. Przy takim kremie nie rozpuści się lukier, ani marcepan. Krem można wzbogacić dodając soku z cytryny lub skórki cytrynowej.
Stylizacja modelki: Gefanka
Fotografia stylizacji: Fotografia Cyfrowa

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie
Składniki:
-ciasto przygotowałam z przepisu „Proste szybkie ciasto kakaowe”
-będziemy potrzebowali formy do pieczenia gigantycznej babeczki
Do przełożenia:
6 łyżek nutelli
2-3 łyżki dżemu morelowego przetartego przez sitko
Krem:
160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
300g cukru pudru
5-6 łyżek mleka
2 krople aromatu śmietankowego
złoty barwnik spożywczy
Dodatkowo:
około 200g masy marcepanowej
około 200g czarnego lukru plastycznego
czerwony motylek z lukru lub marcepanu
złoty barwnik spożywczy w (niekoniecznie)
3-4 kruche ciasteczka

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

1. Formę na gigantyczną babeczkę wysmarować dobrze tłuszczem i posypać mąką lub kakao. Ciasto zrobione według przepisu „Proste szybkie ciasto kakaowe” przełożyć do formy, trochę więcej ciasta proszę nalać do podstawy babeczki, mniej do „kapelusza”. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki.

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

2. Obie części babeczki wyrównać tak, aby gdy położymy jedną na drugiej, dobrze do siebie przylegały. Spód babeczki przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy 3 krążki). Pierwszy krążek posmarować 2 łyżkami nutelli i przykryć drugim krążkiem. Znów posmarować go 2 łyżkami nutelli i przykryć trzecim krążkiem.

3. Część babeczki przełożonej nutellą odwrócić do góry dnem i posmarować cienko dżemem.

4. Marcepan zagnieść i rozwałkować, nakryć nim odwróconą część babeczki. Wyrównać, docisnąć, niepotrzebne skrawki obciąć i odstawić na chwilę do wyschnięcia.

5. Część babeczki z marcepanem odwrócić. Zagnieść i rozwałkować czarny lukier. Wyciąć z niego okrąg o średnicy około 23cm i przenieść go na środek babeczki. Docisnąć z wierzchu do brzegów marcepana, ale uważać, żeby lukier został pofałdowany.

6. Z wierzchu babeczki wyciąć z czarnego lukru środek i ciasto posmarować 2 łyżkami nutelli.

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

Krem:
7. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. Dodać do niego cukier puder i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać mleko, aromat, barwnik i ucierać jeszcze przez około 1 minutę.

8. Drugą część babeczki posmarować cienko kremem i położyć ją na wierzchu ciasta w marcepanie.

9. Resztą kremu ładnie posmarować wierzch ciasta. Część przełożyć do szprycy i zrobić ozdobne rozetki. Na kremie ułożyć ciasteczka i całość spryskać złotym barwnikiem w sprayu. Na samej górze położyć motylka.

Udanych wypieków:)

Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie

Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do “Czekoladowa gigantyczna babeczka w złocie”

  1. Piękne dzieło! Jak patrzę na Pani wypieki to od razu mam ochotę sama coś upiec:)
    A czekoladowe ciasto idealne na dziś, bo mamy Światowy Dzień Czekolady!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz