Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

141 komentarzy do “Ciasto z truskawkami”

  1. Takie ciasto jak się upiecze to od razu można wyciągać z piekarnika, mogło opaść bo się nie dopiekło, tak mi się wydaje, proszę dłużej piec,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ja również skusiłam się na to ciasto, niestety troszkę mi zakalec wyszedł, ale to nic i tak pyszne było:) ładnie wyrosło w piekarniku – i ja nie wiem później jak wyciągać ciasto i tu chyba tkwi problem, czy od razu jak się upiecze z piekarnika się wystawia, czy uchyla drzwiczki i zostawia na chwilę… byłabym wdzięczna za radę:)

    Odpowiedz
  3. Hmm mam starej generacji gazowy piekarnik, w którym grzanie jest tylko od dołu. Czy będzie ok, jeśli wstawię ciasto na środkową półeczkę?

    Odpowiedz
  4. tak średnio, chociaż można spróbować, tylko na samym początku trzeba będzie ubić jajka z cukrem i stopniowo wlewać do nich olej, ale to będzie już inne ciasto,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz