Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Już się piecze!!! Zobaczymy co wyjdzie, bo ogólnie kucharka ze mnie kiepska :)
To ja bardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
R E W E L A C J A !!!!!!!!!!!!!!!!
Kolejny wspaniały przepis, uwielbiam ten blog, dziękuję ;))))
Takie ciasto jak się upiecze to od razu można wyciągać z piekarnika, mogło opaść bo się nie dopiekło, tak mi się wydaje, proszę dłużej piec,
pozdrawiam
Ja również skusiłam się na to ciasto, niestety troszkę mi zakalec wyszedł, ale to nic i tak pyszne było:) ładnie wyrosło w piekarniku – i ja nie wiem później jak wyciągać ciasto i tu chyba tkwi problem, czy od razu jak się upiecze z piekarnika się wystawia, czy uchyla drzwiczki i zostawia na chwilę… byłabym wdzięczna za radę:)
aż ślinka cieknie i jak zawsze piękne zdjęcia!
uważam, że na środkowej półeczce będzie dobrze, niżej ciasto mogłoby się przypalić,
pozdrawiam
Hmm mam starej generacji gazowy piekarnik, w którym grzanie jest tylko od dołu. Czy będzie ok, jeśli wstawię ciasto na środkową półeczkę?
Oj zjadłabym kawałeczek;)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
Szybkie i przeeeeeeeeeeeepyszne. Ja dodałam do ciasta sok z połówki cytryny.
wspaniale, bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam
Zrobione,wyszło pyszne….rewelacja napewno będzie często robione…
Tak, jest z tofi, krówkowe :)
tak średnio, chociaż można spróbować, tylko na samym początku trzeba będzie ubić jajka z cukrem i stopniowo wlewać do nich olej, ale to będzie już inne ciasto,
pozdrawiam