Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

141 komentarzy do “Ciasto z truskawkami”

  1. Jest przepyszne, wypróbowałam i jest bardzo dobre, moja rodzina w jeden dzień je zjadło :) Ale obecnie szukam przepis na ciasto „Tofik”. Szukam w necie i nic. Może ty byś miała coś do zaproponowania? Byłabym wdzięczna :)

    Odpowiedz
  2. ZXZ i Ewo – cieszę się, że smakuje i dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj upiekłam ciasto super :) ma jedną wadę , a mianowicie trzeba robić podwójną porcję . Naprawdę PYSZOTA:) Bardzo dziękuję za przepis pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam dziś bardzo podobne tylko, że na wierzch dałam kruszonkę a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem :) pychota :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz