Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Cieszę się, że smakowało,
ciasto tofik coś pomyśle, to takie ciasto z kajmakiem? takie krówkowe?
Jest przepyszne, wypróbowałam i jest bardzo dobre, moja rodzina w jeden dzień je zjadło :) Ale obecnie szukam przepis na ciasto „Tofik”. Szukam w necie i nic. Może ty byś miała coś do zaproponowania? Byłabym wdzięczna :)
mozna uzyc oleju zamiast masla?\
Witam,
miło mi to słyszeć:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Cudowne ciasto!
Zainwestowałam w nie swoje pierwsze truskawki i ani trochę nie żałuję!
Polecam! :)
ZXZ i Ewo – cieszę się, że smakuje i dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
pozdrawiam serdecznie
CZA- DO-WE I pyyyyyyyyyszne :)
Dzisiaj upiekłam ciasto super :) ma jedną wadę , a mianowicie trzeba robić podwójną porcję . Naprawdę PYSZOTA:) Bardzo dziękuję za przepis pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i cieszę się, że ciasto smakuje,
pozdrawiam serdecznie:)
Dzisiaj upiekłam i wyszło przepyszne :) dziękuję za przepis.
zrobiłam i wyszło bardzo dobre będę takie robiła częściej z owocami sezonowymi. dzieki za przepis.
Zrobiłam dziś bardzo podobne tylko, że na wierzch dałam kruszonkę a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem :) pychota :)
Wlasnie je upieklam….chyba dalam za duzo truskawek, poniewaz wpadly do ciasta i w srodku jest takie mokre:( poza tym ok.
Ależ przepiękne słodkości, akurat kupiłam truskawki więc pozwolę sobie skorzystać z przepisu :)
Ciasto wygląda po prostu cudownie. Pozdrawiam! :-))