postheadericon Ciasto z rabarbarem i kruszonką



Ach jak cudownie jest na dworze:), dzisiaj zapraszam na kolejne bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Posypane jest maślaną kruszonką, a do spodu dodane są orzechy. Ciasto pachnie wanilią i delikatnie rabarbarem. Jest bardzo soczyste i lekko kwaskowate. W przygotowaniu nie jest trudne, ale dosyć interesujące. Z przepisu upieczemy niewielką blaszkę 21x21cm. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony „delicious magazine”Rhubarb, vanilla and soured cream crumb cake ).


składniki:

Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki

Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli

Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.

Kruszonka:
2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.

Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.

5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.

6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.

7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.  

8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

9. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

30 odpowiedzi do “Ciasto z rabarbarem i kruszonką”

  • oooo… widzę, że u Ciebie w pełni sezon rabarbarowy.
    wspaniałe ciasto. takie prawdziwe, domowe ciacho wiosenne z rabarbarem.

  • Robilam je juz, stad wiem, ze jest boskie :) Pieknie sie u ciebie prezentuje!

  • Przepiękne to ciasto! AAch, chętnie bym jakieś z rabarbarem upiekła,ale dziś kompletnie nie będę miała czasu .
    Pozdrowienia :)

  • wyglada rewelacyjnie:) takie proste ciasta sa najlepsze, a wanilia cudownie podkreśla smak rabarbaru:)

  • No nie, gdzie nie spojrzeć, tam rabarbar! Chyba sama go do czegoś dodam, narobiliście mi wszyscy ochoty:D

  • avatar Sweet:

    Ciasto wygląda cudownie, a w smaku na pewno jest lepszy. Gdy sie zacznie u mnie zeson na rabarbar na pewno ten przepis zużyje, pozdrawiam :*

  • avatar Sweet:

    sezon*

  • Idealne na rabarbarowy sezon

  • Sezon owocowo-rabarbarowy uważam oficjalnie za rozpoczęty! : -)

  • Bardzo lubię cista z rabarbarem:)

  • avatar milva:

    pyszne!!!! upieczone wczoraj wedlug przepisu, zniknelo w ciagu kilku minut :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:))
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar pet-net:

    Właśnie siedzi w piekarniku … nie miałam sody to dałam podwójnie proszku do pieczenia i zamiast orzechów dałam rodzinki… ciekawe jakie wyjdzie…hmmm

  • avatar radar:

    Upiekłam. Wyszło pysznie, zrobiłam tak, jak w przepisie, prócz orzechów, nie dodałam, zamiast tego dosypałam kokos, też pasuje. Jedyna uwaga: podwoiłam porcję, naprawdę warto! pięknie pachnie masłem!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę:) życzę smacznego,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar krystyna:

    bardzo dobra dzieki.

  • avatar Foremka:

    Czy można to ciasto zagnieść rękami, bez używania miksera?

  • avatar Mała Cukierenka:

    raczej nie ciasto wychodzi dość rzadkie,
    pozdrawiam

  • avatar Agata:

    dzisiaj go zrobiłam i jest rewelacyjny cała rodzina zajadała ze smakiem po prostu pychota :)))

  • Fantastyczna strona! Dodaję do ulubionych. I już dzisiaj wypróbuję jedno z tych wspaniale zapowiadających się ciast :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, że strona się spodobała, życzę smacznego
    pozdrawiam:)

  • avatar Tamina:

    Ciasto jest przepyszne. Piekłam je już kilka razy i ciągle nie mam dość. Dziś znów wypatrzyłam w sklepie rabarbar i właśnie zabieram się za pieczenie ciasta według Twojego przepisu:) Będzie w sam raz na jutrzejszą wizytę teściów.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo miło mi to słyszeć, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Tamina:

    Minął niemal rok i znów mamy sezon rabarbarowy. I jak rok temu, tak i dziś sięgam po Twój przepis. Przesyłam rabarbarowe pozdrowienia :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję:) cieszę się ogromnie, również pozdrawiam,
    smacznego:)

  • avatar Alinka:

    Jak dla mnie ciasto jest za kwasne…niezbyt mi smakuje…ale za to mam na Waszej stronie wiele innych sprawdzonych i pysznych ciast.Trudno-nie wszystkie muszą przypaść do gustu.Jednak nie zrażam się:) Pojutrze na pewno znowu do Was zajrzę po kolejny przepis.W sumie mam odpowiedz na swoje pretensje-ja po prostu nie przepadam za rabarbarem .

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że nie smakowało, mam nadzieję, że inne wypieki posmakują,
    pozdrawiam ciepło

  • Wygląda idealnie :)

  • avatar Ruda:

    Znów sezon rabarbarowy , a ja piekę już drugi raz.Po prostu pyszne , zjadłam bym całe sama . Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream