postheadericon Ciasto z gruszkami i cappuccino


Smaczne, delikatnie kawowe ciasto z soczystymi gruszkami. Łatwe w przygotowaniu, bez tłuszczu, o cudownym aromacie. Gruszki podczas pieczenia zanurzą się w cieście i mniej więcej równomiernie się rozłożą, sprawiając, że w każdym kawałku trafimy na owoc. Dodanie kawy inki wzbogaca aromat i nadaje niepowtarzalny smak. Delikatne, biszkoptowe, pyszne ciasto. Fantastycznie smakuje z ubitą śmietaną z dodatkiem cappuccino w proszku, po prostu znakomite połączenie. Śmietanę możemy równomiernie rozłożyć na cieście lub podać osobno w miseczce jako dodatek, bardzo polecam…



Składniki:
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino w proszku (użyłam czekoladowego)
1 łyżka kawy inki
5 jajek – osobno żółtka i białko
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 dojrzałe gruszki
Wierzch:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cappuccino w proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego

1. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, cappuccino i kawę inkę.

2. Ubić białka i stopniowo, ciągle ubijając, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku.

3. Do masy jajecznej partiami wsypać mąkę i bardzo delikatnie ją wmieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24cm, wyrównać.

4. Gruszki obrać i pokroić wzdłuż na kawałki, poukładać na cieście. Piekłam w temperaturze 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut.

5. Śmietankę ubić, dodać cappuccino i cukier waniliowy, przez chwilę miksować. Równomiernie rozłożyć ją na przestygniętym cieście lub podawać osobno w miseczce.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

26 odpowiedzi do “Ciasto z gruszkami i cappuccino”

  • alez masz pysznego bloga :)
    Super ciasto i swietne fotki :)

  • Poczęstowałam się tą porcją na talerzyku! Pycha było:)

  • Mniam – kolejny przepis do wypróbowania :)

  • Za wszystkimi dodatkami, które są w cieście przepadam ogromnie :) Placuszek w 100 % dla mnie:)

  • avatar ja:

    Zrobilam, ciasto jest bardzo smaczne, ale mialam trochę za twarde gruszki i chyba dlatego wyszło trochę za suche. Gruszki muszą być dojrzałe tak jak jest w przepisie :-)

  • Mogę wpaść na kawałek? :))
    Pozdrowienia.

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    ciasto może być troszkę suche, ponieważ nie zawiera tłuszczu i gruszki muszą być dojrzałe, wtedy będzie najsmaczniejsze, a jak trochę postoi to nasiąknie sokiem z gruszek,
    pozdrawiam:)

  • avatar Ana:

    Czy cappuccino mozna zastapic kawa rozpuszczalna? Pycha, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Witam:)
    myślę że tak, tylko trzeba będzie kawy dodać trochę mniej niż dwie łyżki, jedna powinna wystarczyć.
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Ana:

    Dziekuje za odp., pozdrawiam rowniez cieplutko :)

  • avatar Magda:

    Witam, w sypkich skladnikach „kawy” wymienilm na trzy lyzki Inki karmelowej. Ciasto wyszlo przepyszne :D

  • avatar Anonim:

    Mniam wlasnie zjadalismy pyszny placek faktycznie coś nowego i coś pysznego:-))

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło:) i cieszę się, że ciasto smakowało,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Asiaczek:

    Witam,
    piekłam już senik czekoladowy (pyyyszny!) a teraz piekę te cudo ;) właśnie siedzi w piekarniku- zobczymy czy pokona serniczek ;) Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego,
    pozdrawiam

  • avatar Marta :):

    juz sie piecze – drugi raz – ostatnio nie wytrzymało doby – moj mąż i goście opróżnili całą blache

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Ola:

    Ciasto wygląda pięknie, chcę je upiec w tortownicy 26 cm, więc o ile muszę zwiększyć proporcje? ;)

  • avatar Ola:

    Upiekłam z przepisu w formie 26 cm, ciasto dużo nie urosło jak dla mnie max 1 cm, gruszki opadły na dno, a smak ciasta.. hmm mimo zwiększenia ilości cappuccino, jest to dla mnie biszkopt z gruszkami, a szkoda :(
    Spodziewałam się czegoś innego.
    Ale i tak smaczne, pozdrawiam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że tak wyszło, dziękuję za komentarze, pozdrawiam ciepło

  • avatar Ania_NY:

    Raz juz upieklam to ciasto ze sliwkami (bo nie mialam gruszek). Wyszlo rewelacyjne aczkolwiek gruszki pewnie lepiej pasuja do tego przepisu. Dzisiaj zakupilam gruszki i biore sie do pieczenia :) Uwazam, ze jest to swietny przepis. Dziekuje!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, mam nadzieję, że z gruszkami też będzie dobre, pozdrawiam ciepło,
    smacznego

  • avatar Marysia:

    Czy składniki można mieszać mikserem, czy ręcznie?

  • avatar Mała Cukierenka:

    można mieszać mikserem, chociaż w punkcie 3. mąkę delikatniej wymieszamy łyżką,
    pozdrawiam

  • avatar basia:

    Spróbuje upiec to ciasto,niestety,tamto z jabłkami się spaliło :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że się nie udało, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream