Ciasto porzeczkowe z orzechami

Ciasto porzeczkowe z orzechami 1

Ciekawe ciasto z porzeczkami, w którym kwaskowatość porzeczek świetnie smakuje z aromatycznymi orzechami laskowymi. Uważam, że ciasto warte zachodu, bardzo smaczne. Polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste – Ciasta z owocami” nr 3 – 2010)

Ciasto porzeczkowe z orzechami 2

Składniki:

200g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

160g cukru

skórka starta z jednej cytryny

125g schłodzonej margaryny

500g czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)

4 żółtka

4 białka

100g mielonych orzechów laskowych

1 łyżka soku z cytryny

cukier puder do posypania (niekoniecznie)

Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, 60g cukru, skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagnieść jednolitą masę i włożyć do lodówki na 30 min.

Ciasto wyjąć, krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przygotować tortownice o średnicy 26cm, wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przenieść do tortownicy i wyłożyć nim blaszkę,  zagniatając krawędź na wysokość 3cm.

Owoce umyć i oberwać z kiści (mrożone owoce rozmrozić)

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem 100g. Wsypać orzechy laskowe. Białka ubijać i pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, dalej ubijać na sztywną pianę, dodać do żółtkowej masy. Następnie dodać porzeczkę obtoczoną w mące i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść owoców.

Masę przełożyć na ciasto w tortownicy i wyrównać Wstawić do nagrzanego piekarnika 170oC, ja piekłam na funkcji góra-dół bez nawiewu w tem. 160oC, po 40min ciasto było dobrze zarumienione, ale ciągle „galaretowate”, więc przykryłam je folią aluminiową i zmniejszyłam temperaturę do 150 oC i zostawiłam ciasto jeszcze na 20-25  minut, aż przy ruszaniu blaszki było sztywne. Podawć dobrze przestudzone (ważne).

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

3 komentarze do “Ciasto porzeczkowe z orzechami”

  1. Beznadziejny ten przepis. To ciasto można jeść łyżką, brzegi się spiekły a środek surowy. Szkoda czasu i składników.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz