Ciasto kruche z orzechami – Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.
Ciasto kruche z orzechami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.
3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.
4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.
Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.
6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
upiekłam! jak zwykle rewelacja. Dziękuję za Małą Cukierenkę i super przepisy :)
witam,
ja bym zrobiła dwa mniejsze 20x20cm ciasto jest pyszne i szybko zniknie, więc można podwoić porcje,
myśle, że można również spróbować w blaszce 20×30 będzie trochę cieńsze,
pozdrawiam serdecznie
p.s właśnie robię to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 23cm, bo teraz nie mam dostępu do prostokątnych blaszek:)
A ja w kwestii technicznej ;) Jezeli mam foremki 20/20 cm to co mam zrobic? Czy jedno ciasto (i czesc ciasta po prostu wyrzucic) czy moze podwojna ilosc skladnikow i w dwoch foremkach upiec dwa male placki? Kombinuje jeszcze czy moze forme prostokatna da sie jakos zaadoptowac do wymiarow 23/23? Prosze o podpowiedz :D
To jest po prostu pleśniak, tylko że z orzechami :)
O tak! pysznosci z powidlami sliwkowymi! Plus orzechy, pycha! Swietne polaczenie!
Upiekłam i jest baaardzo smaczne! Świetnie „wpasowują” się tu orzechy.Początkowo miałam wątpliwości czy ciasto nie będzie mało słodkie,ale po spróbowaniu pierwszego kawałka wątpliwości zniknęły tak szybko jak i samo ciasto!Pozdrawiam!
Mmm, poezja :)
Myślałam, że to mój ulubiony skubaniec :) Też spróbuję, z orzechami nie jadłam jeszcze
Pysznie wygląda. Nie robiłam takiego nigdy.
Zapisuje do wypróbowania:)
Podobne do „pani Walewskiej”, albo „Pychotki” :)
ślinka leci na widok tego ciasta
o tak!!! śliczne i zapowiadające się mega smakowicie!!!
Widze, ze to cos A’la pleśniak;))) Uwielbiam! Czesto robie, ale nigdy nie próbowałam z pianą z orzechami, napewno w najbliższy weekend sie skuszę. Pozdrawiam!
Wyglada apetycznie i bardzo domowo.
Wyglada rewelacyjnie! Na pewno jest na mojej liscie Top10 :))))