Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Ale pycha… ciasto na jeden dzień, dłużej nie przetrwa.
dobrze, będę podawała
pozdrawiam
Witam, przepisy i zdjęcia smakowite, serdeczne dzięki za nie ale mam prośbę – proszę podawać czas pieczenia i tem. w piekarniku bez termoobiegu – ja mam zwykły piecyk( i wątpliwości)…
Pozdrawiam Bożena.
miło mi, że ciasto smakowało, z jabłuszkiem dobry pomysł, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Zgadza sie, zdjecia fantastyczne, ciacho pychulec. Po latach bedac molem ksiazkowym nie wszystko mi wychodzi takie pyszne. Dziekuje,:-) o,, dodalam bardzo drobne skrojone jablko pychotka.
zdecydowanie za słodkie, dałam pół szklanki a to i tak jest stanowczo za dużo. Jadałam lepsze ciasta bananowe.
życzę smacznego,
pozdrawiam
wlasnie piekę – dodałam chipsy kokosowe. pieknie pachnie i na pewno będzie pyszne!
dziękuję, bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Dołączam się do pochwał. Robiłam to ciasto kilka razy (w akademiku). Pół piętra chciało się wprosić :), a drugie pół nienawidzi mnie za wywoływanie tak apetycznych zapachów.
bardzo się cieszę, że smakowało i nie było problemów z przygotowaniem,
pozdrawiam:)
Robiłam już drugi raz i za każdym razem równie pyszne. Do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej :)
To ja dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz, życzę smacznego,
pozdrawiam
Bardzo smaczne ciasto i super proste, zmieniłam propocje o tyle, że zrobiłam go z podwójej porcji a już połowa zniknęła!
Dziękuję za super przepis!
Właśnie piecze się w piekarniku,już ślinka wszystkim cieknie,no zobaczymy czy mi się udał, wygląda apetycznie. Pozdrawiam