Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

223 komentarze do “Ciasto bananowe”

  1. Pierwszy raz robiłam i jadłam takie ciasto . Już zapach z piekarnika zapowiada ,że jest pyszne. Polecam jest łatwe do zrobienia :)

    Odpowiedz
  2. ja zrobiłam na dużej blaszce (porcia *3) cukru rzeczywiście dodałam mniej. na potrójna porcje 1,5 szkl, nastepnym razem dodam jeszcze mniej. ciasto bardzo dobre!!!!

    Odpowiedz
  3. Witam wszystkich ;)

    Chciałam tylko powiedzieć, że to ciasto jest pyszne, ale ja znam jeszcze przepis, który jest identyczny, tylko zamiast bakalii ma białą czekoladę. Dokładnie szklanka startej białej czekolady. Też jest bardzo pyszne :)

    Odpowiedz
  4. witam:)
    bardzo się cieszę, że ciasto smakuje i gratuluję debiutu, życzę kolejnych udanych wypieków i oczywiście zachęcam do następnych, może ujawnił się nowy talent.
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Wczoraj upiekłem, to mój pierwszy wypiek w życiu a mam już 40 lat, całej mojej trójce dzieci i mnie również bardzo smakuje, żona niestety na diecie nie spróbowała :). Namówił mnie kolega z pracy poczęstunkiem, warto było naprawdę pycha. No i udany mój debiut cukierniczy. Pozdrawiam smacznego

    Odpowiedz

Dodaj komentarz