Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit – Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam…

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 bit

1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.

6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.

7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

Smacznego:)

Ciasto 3 bit

Print Friendly, PDF & Email

107 komentarzy do “Ciasto 3 bit”

  1. Nie wiem co robiłam nie tak :(- masa budyniowa wyszła bardzo gęsta więc dodałam więcej masła. Następnie śmietanka 36% schłodzona nie chciała się ubić na sztywno pomogły dopiero fixy. Teraz leżakuje do jutra aż syn wróci z internatu. Mamusia dogadza swojemy synkowi:). Mam nadzieję, że będzie smakowało. Chyba w tych :( dniach nie należy piec.

    Odpowiedz
  2. Piękne! Ja robię dość podobne, przy czym dolna warstwa to rzeczywiście herbatniki, górna to jednak słone krakersy :) masa jest 'kaszomannowa’, a góra bitej śmietany zwieńczona jest skruszonymi krakersami! Również pycha i tylko serce boli, gdy rozum kalkuluje liczbę kalorii :P

    Odpowiedz
  3. Perfekcyjne zdjęcia, aż ma się ochotę sięgnąć ręką do monitora i ugryźć ;-)
    Dla mnie, osoby zajmującej się komputerami, zastanawiająca jest też nazwa tego pysznie wyglądającego ciasta…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz