Ciastka francuskie z powidłami i orzechami

Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego. Nadzienie zrobione jest z powideł, orzechów i cynamonu. Dodałam również trochę cukru wanilinowego, aby ciastka były bardziej aromatyczne. Szybciutko się pieką i wspaniale smakują posypane cukrem pudrem. Kruszą się słodko przy każdym kęsie:) mniam, mniam. Bardzo polecam…

sakiewki z powidlami orzechami

Ciastka francuskie z powidłami i orzechami
Składniki na 8 sztuk:
275-300g ciasta francuskiego rozmrożonego
120g powideł
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rumu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
40g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
cukier puder do posypania

1. Do powideł dodać cynamon, rum, cukier wanilinowy i orzechy, dokładnie wymieszać.

sakiewki

2. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty wielkości około 10x10cm.

3. Jajko w kubeczku rozbełtać widelcem i posmarować nim brzegi kwadratów.

4. Na środek każdego kwadratu nałożyć po łyżeczce nadzienia orzechowego. Następnie sklejać brzegi kwadratów na środku ciastka (formując sakiewki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciastka piec w temperaturze 210°C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 15 minut.
Podawać przestygnięte, posypane cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

sakiewki z powidlami i orzechami

Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do “Ciastka francuskie z powidłami i orzechami”

Dodaj komentarz