Ciasteczka z dżemem o zapachu migdałowym

Bardzo smaczne kruche ciasteczka z dżemem, waniliowo -migdałowe. Pięknie pachną, apetycznie wyglądają i na jednym ciasteczku nie można poprzestać. Na przyjęciu zrobiły furorę:). W tym tygodniu piekę je już drugi raz. W przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Możemy przegotować je z dowolnym dżemem. Polecam… (natchnienie ze strony sallys baking addiction).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

ciasteczka z dzemem

Ciasteczka z dżemem o zapachu migdałowym
Składniki na około 26 sztuk:
230g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam mąki tortowej)
około 150g dżemu malinowego

1. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Dodać oba cukry, aromat i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać mąkę i wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Następnie mikser odłożyć i ciasto zagnieść rękoma. Uformować z ciasta kulę i wystawić je do lodówki na około 30-60 minut lub na około 15-20 minut do zamrażarki.

2. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie i nałożyć w nie około 1/3 łyżeczki dżemu.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 17-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).
Wspaniale smakują jeszcze delikatnie ciepłe.

Udanych wypieków:)

ciasteczka z dzemem

Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do “Ciasteczka z dżemem o zapachu migdałowym”

  1. Nigdy nic nie komentowałam, ale przeglądam przepisy i próbuje to mój 5 przepis z Pani strony i w końcu musze cos napisac :) wszystkie przepisy które jak na razie wypróbowałam zapisałam już sobie do ulubionych, bo będę je powtarzac, ponieważ wszystko co upiekłąm jest przepyszne :) jeszcze nic nie udało mi się sknocić, a dziś robie te ciasteczka i nie wiem czemu miałam chec na mak, dodałam maku do ciasta, sa w piekarniku zobaczymy jak wyjdą:) Bardzo żałuje, że tak późno natrafiłam na stronę od dziś to mój numer jeden :) bardzo dziękuję za wyśmienite przepisy i gratuluję, będę bardzo często zaglądać. pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Rzeczywiście ciasteczka niebo w gębie ! Nie polecam osobom ze słabą wolą :)
    To już któryś z kolei przepis, który okazał się rewelacją nawet dla kogoś, kto nie ma zdolności do pieczenia. Pani przepisy poprawiają mi samopoczucie. Kiedy chcę poprawić sobie humor, otwieram Mała Cukierenka i wybieram co raz to inny przepis, to jak wyprawa w nieznane :) Bardzo dziękuje pani Natalio .
    Z poważaniem : Beata

    Odpowiedz
  3. Witam, uwielbiam Pani przepisy :) Zamierzam, upiec dziś te ciastka dla mojej siostrzenicy, proszę o odpowiedź ile czasu mogą leżeć? Z góry dziękuję za odpowiedź

    Odpowiedz
  4. właśnie wyjęłam z pieca i muszę powiedzieć że są rewelacyjne. Zamiast masła dodałam margarynę czy zmieniła smak ciastek nie wiem, ale mi on nie przeszkadza. Podoba mi się ten dodatek migdałowy, dzięki temu ciasteczka pięknie pachną; mogę zdecydowanie polecić przepis, bo i szybko się ciasteczka robi jak i są naprawdę smaczne i można je wykonać razem z dziećmi :)

    Odpowiedz
  5. Tak się zastanawiam, ciasteczka bez jajek i bez spulchniacza, typu proszek do pieczenia czy soda to chyba po wystygnięciu są twarde? Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

    Odpowiedz
  6. Szukałam jakiś ciasteczek i znalazłam te :-) właśnie robię :-) widzę też inne przepisy, które aż wołają o wypróbowanie :-) Gratuluję bloga, ładna prezencja i kuszące śłodkości :-)

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam ciasteczka drugi raz ciasto wyszlo super chyba to trochę praktyki… dalam maliny z zelatyna bo zostaly mi z mazurka ktory wyszedl bardzo dobry..a ciasteczka suuuuper.. pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz