Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą – Dzisiaj zapraszam na smaczne, zdrowe ciasteczka na mące pełnoziarnistej z dodatkiem gorzkiej czekolady. Odrobinę pachną wanilią i czekoladą. Ładnie rosną i w środku są miękkie. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony Noble Pig)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego i jeśli wolimy słodsze możemy dodać trochę więcej cukru)
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
150g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.

2. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki się połączą.

3. Dodać aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie, krótko wymieszać (powstanie gęsta masa). Dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać (można rękoma).

4. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zachować odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C na funkcji termoobieg przez 15-17 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180-190°C).

Udanych wypieków:)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

53 komentarze do “Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą”

  1. Ciasteczka wyszły, niestety u mnie bardzo czuć je sodą :( dałam jej tyle ile w przepisie, ale mocno ją czuję w ciasteczkach.

    Odpowiedz
  2. Ciasteczka wyszły wspaniale. Zrobiłam je z mąki orkiszowej, bo tylko taką posiadałam. Dzieciaki zachwycone! Dziękuje za kolejny super przepis – jeszcze się ani razu nie zawiodłam korzystając z tej strony. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Bardzo pysznneee :-)
    Co prawda, cała masa rozlała mi się na blachę, więc zamiast ciastek zapowiadało się ciasto, ale po upieczeniu, pokroiłam na małe kwadraciki, więc i tak nikt się nie zorientował. :-D

    Odpowiedz
  4. Wydaje ni się, że moje ciasto wyszło bardziej rzadkie niż gęste i bardzo ciężko było z niego cokolwiek uformować. Po lekkim zwilżeniu dłoni wodą masa już nie kleiła się do łapek a i ciasteczka wyszły bardziej wygładzone;) Poza tym super strona i super przepisy, próbuję każdy po kolei;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz