Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Witam
Mam pytanie. W punkcie drugim jest podane , ze trzeba wymieszac make z proszkiem , płatkami i żurawiną . W punkcie 3 znowu trzeba dodac mąke. To ile trzeba tej mąki , po łyżce do jednej i drugiej miski?Pozdrawiam:)
dzień dobry:)
super, że ciasteczka smakowały,
rzeczywiście są dosyć słodkie i ja też dodaje mniej cukru,
pozdrawiam serdecznie
znalazłam moje idealne ciastka owsiane! są najlepsze na świecie! też dałam mniej cukru (100 g) ale zastanawiam się czy i tej ilości nie zmniejszyć następnym razem, bo w sumie żurawina sama w sobie zawiera sporo cukru więc nadal są dość słodkie
na pewno będzie lepiej i co z tego że krojone, najważniejsze, że były smaczne,
pozdrawiam serdecznie
nie do końca wyszło, chyba za dużo masła – ciasteczka rozpłynęły się i zbiły w jedną masę, którą musiałam pokroić :P ale w smaku pyszne.. musiałam przekombinować z proporcjami :)
następnym razem będzie lepiej :)
Cieszę się, że smakowały, ja zazwyczaj też dodaje mniej cukru, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Witam:) ciasteczka pięknie wyglądają i równie cudownie smakują. Wypróbowałam dzisiaj przepis (wyszło mi 23 ciasteczka). Jedynie co zmieniłam, to dodałam mniej cukru tylko 100 g cukru brązowego (unikam cukru więc dla mnie były naprawdę w sam raz! ). Bardzo fajna stronka! Pozdrawiam
może być margaryna
pozdrawiam
czy zamiast mała może być margaryna ??
trzymam kciuki, będzie dobrze:)
uratowana! serdeczne dzięki za pomoc – i to jaką szybką :) I proszę trzymać kciuki, bo to mój ciasteczkowy debiut.
Może być folia tylko wcześniej proszę ją posmarować trochę masłem lub blaszkę do pieczenia posmarować masłem i posypać trochę mąką
Pozdrawiam
rozumiem, że pomysł z folią aluminiową odpada? :( a może jest jakiś inny patent ? będę niezmiernie wdzięczna za jakiś pomysł, bo masło już z cukrem ucieram i nie ma już odwrotu :)
właśnie się zorientowałam, że nie mam papieru do pieczenia :(:(:(:(:(
Cieszę się, też spróbuję z rodzynkami:)
pozdrawiam serdecznie