Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Witam
    Mam pytanie. W punkcie drugim jest podane , ze trzeba wymieszac make z proszkiem , płatkami i żurawiną . W punkcie 3 znowu trzeba dodac mąke. To ile trzeba tej mąki , po łyżce do jednej i drugiej miski?Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. dzień dobry:)
    super, że ciasteczka smakowały,
    rzeczywiście są dosyć słodkie i ja też dodaje mniej cukru,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. znalazłam moje idealne ciastka owsiane! są najlepsze na świecie! też dałam mniej cukru (100 g) ale zastanawiam się czy i tej ilości nie zmniejszyć następnym razem, bo w sumie żurawina sama w sobie zawiera sporo cukru więc nadal są dość słodkie

    Odpowiedz
  4. nie do końca wyszło, chyba za dużo masła – ciasteczka rozpłynęły się i zbiły w jedną masę, którą musiałam pokroić :P ale w smaku pyszne.. musiałam przekombinować z proporcjami :)
    następnym razem będzie lepiej :)

    Odpowiedz
  5. Witam:) ciasteczka pięknie wyglądają i równie cudownie smakują. Wypróbowałam dzisiaj przepis (wyszło mi 23 ciasteczka). Jedynie co zmieniłam, to dodałam mniej cukru tylko 100 g cukru brązowego (unikam cukru więc dla mnie były naprawdę w sam raz! ). Bardzo fajna stronka! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Może być folia tylko wcześniej proszę ją posmarować trochę masłem lub blaszkę do pieczenia posmarować masłem i posypać trochę mąką
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. rozumiem, że pomysł z folią aluminiową odpada? :( a może jest jakiś inny patent ? będę niezmiernie wdzięczna za jakiś pomysł, bo masło już z cukrem ucieram i nie ma już odwrotu :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz