Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko
1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.
2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).
4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.
5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).
Udanych wypieków:)
Witam,
te ciasteczka tez robiłam i są cudne! Nie przeżyły u mnie jednego dnia :))).
PS. Miałam mało żurawiny, to dałam też rodzynki i wyszło super.
Pozdrowionka!
Cieszę się, że mogłam pomóc, przyjemnego pieczenia i smacznego,
pozdrawiam:)
Dziękuję! Ostatnio jadłam podobne w inmedio i oszalałam na ich punkcie ^^ Na pewno skorzystam z przepisu – i to nie raz :)
Witam:)
Ja przechowywałam je przez tydzień i ciągle były smaczne,
cieszę się ,że ciasteczka i ciasto malinowe smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Te ciasteczka tez mi wyszly extra. Wczoraj zrobilam wlasnie je i ciasto cytrynowe z malinami, oby dwa wypieki wyszly super. Ciasteczka, pyszne i chrupiace. Ciekawe ile mozna je przechowywac tak by zachowaly swoja chrupkosc i swiezosc?
Bardzo miło to słyszeć i podoba mi się zastąpienie żurawiny rodzynkami, pozdrawiam:)
Ja nie miałam żurawiny ale dodałam rodzynki wyszły pyszne:))
These cookies look amazing!!!
Świetnie wyglądają ! :) Aż zrobiłam się głodna … :) M.
Sa przepiękne! Kuszące. Muszę je zrobić:)
apetycznie kolorowe!Dziękujemy za dodanie kolejnego pięknego zdjęcia! :)
Jak one ładnie wyglądają, taką mają fajną strukturę z tych płatków i żurawiny :)
Świetny przepis, na pewno spróbuję (z mniejszą ilością cukru:).
Pozdrawiam i już dopilnuję, żeby nie napisać jako anonim! Pa, miłego tygodnia!
Bardzo lubię ciasteczka owsiane, te wydają sie bardzo proste do zrobienia, zamierzam wypróbować
Bardzo smakowite, idealne na sniadanko! Zabieram sie za pieczenie!