Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną – Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną
Składniki:
140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

136 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  1. Witam,
    te ciasteczka tez robiłam i są cudne! Nie przeżyły u mnie jednego dnia :))).
    PS. Miałam mało żurawiny, to dałam też rodzynki i wyszło super.
    Pozdrowionka!

    Odpowiedz
  2. Dziękuję! Ostatnio jadłam podobne w inmedio i oszalałam na ich punkcie ^^ Na pewno skorzystam z przepisu – i to nie raz :)

    Odpowiedz
  3. Witam:)
    Ja przechowywałam je przez tydzień i ciągle były smaczne,
    cieszę się ,że ciasteczka i ciasto malinowe smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Te ciasteczka tez mi wyszly extra. Wczoraj zrobilam wlasnie je i ciasto cytrynowe z malinami, oby dwa wypieki wyszly super. Ciasteczka, pyszne i chrupiace. Ciekawe ile mozna je przechowywac tak by zachowaly swoja chrupkosc i swiezosc?

    Odpowiedz
  5. Świetny przepis, na pewno spróbuję (z mniejszą ilością cukru:).
    Pozdrawiam i już dopilnuję, żeby nie napisać jako anonim! Pa, miłego tygodnia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz