Ciasteczka musli

Ciasteczka musli – Przepyszne, owsiane ciasteczka z dużą ilością bakalii. Świeżo po upieczeniu są chrupiące, maślane i pachnące. Wspaniała przekąska, bardzo syta i rewelacyjnie smaczna. Czuć różne smaki bakalii i podpieczonych płatków owsianych. Zjadłam je w okamgnieniu:). Zaraz zabieram się za kolejną porcję, tym razem już dla gości. Z przepisu upiekłam 16 sporych ciasteczek, ale jak będziemy robić mniejsze kuleczki, to uzyskamy około 24 sztuk. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven” Volume I 2012).

Ciasteczka musli

Ciasteczka musli
składniki na około 16 sporych ciasteczek:
130g miękkiego masła
90g jasnego brązowego cukru
1 łyżka miodu
120g mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g płatków owsianych
1 łyżka mleka
60g suszonych drobno pokrojonych moreli
50g suszonych drobno pokrojonych fig
50g drobnych rodzynek
50g poszatkowanych orzechów

1. Do rondelka włożyć masło, cukier i miód. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż składniki się roztopią.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, sól, płatki owsiane, wymieszać. Następnie wsypać bakalie, wymieszać.

3. Do mąki wymieszanej z bakaliami wlać roztopione składniki, dodać łyżkę mleka, krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

4. Z ciasta w rękach formować spore kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Między ciasteczkami zachować trochę odstępu, delikatnie rosną podczas pieczenia.

5. Ciasteczka piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka pozostawić przez chwilę na blaszce, żeby stwardniały.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka musli

Print Friendly, PDF & Email

63 komentarze do “Ciasteczka musli”

  1. Nie mialam moreli, ani, ani rodzynek, w zamian dodalam pestki slonecznika, dyni i troche dzemu sliwkowego i wyszly po prostu FANATASTYCZNE!!!!!! :)))))) DZIEKUJE ZA TAKI PRZEPIS! Pozdrowienia!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz