postheadericon Biszkopt waniliowy z lekkim kremem i malinami


Pyszny torcik z delikatną nutą wanilii w biszkopcie i kremem, z pięknie pachnącymi malinami. Wygląda bajecznie, bardzo apetycznie. Uważam, że świetny deser na upalne dni, wieczorem do herbaty.   (przepis z gazety „Tina” nr 13; 15 czerwca 2010)

Składniki:

4 jajka

1 1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

500g malin

1 laska wanilii

7 łyżeczek żelatyny

2 szklanki maślanki

szczypta soli

1,5 szklanki bitej śmietany

maliny do dekoracji

Oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem soli ubić, powoli wsypując połowę cukru. Kiedy piana będzie lśniąca i gęsta, dalej ubijając dodawać kolejno żółtka. Wanilię rozciąć i wyskrobać rdzeń, dodać do masy jajecznej. Przesiać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam w tortownicy o średnicy 22cm), piec około 40 minut w temperaturze 160-170oC.



Żelatynę namoczyć, a następnie podgrzewając rozpuścić. Połowę malin zmiksować z resztą cukru. Mus malinowy wymieszać z maślanką i ostrożnie połączyć z żelatyną. Krem wstawić na jakiś czas do lodówki, gdy zacznie robić się gęsty, dodać drugą połowę malin. Biszkopt przekroić na trzy placki, przełożyć kremem malinowym. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem wierzch tortu posmarować bitą śmietaną i udekorować malinami.

Smacznego :)

Print Friendly

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl